CAM01031

Proteza reda functiile pierdute odata cu disparitia dintilor de pe arcada, mai precis reface masticatia, fizionomia si fonatia.In acelasi timp se previn complicatiile ce apar in urma edentatiei : suprasolicitarea dintilor restanti, imbolnavirea parodontiului si pierderea prematura a acestora, migrari verticale si orizontale ale dintilor ramasi fara vecin sau fara antagonist ( migrari care nu sunt sesizate de dumneavoastra in momentul in care apar), manifestari dureroase ale articulatiei temporo-mandibulare consecutive modificarilor miscarilor mandibulei. In aceste cazuri tratamentul se complica si devine mult mai costisitor (uneori se ajunge la extragerea unor dinti migrati exagerat si deci la marirea spatiului edentat). Se are in vedere ca o proteza aplicata la timp necesita interventii minime inainte de aplicare si se previn complicatiile amintite.

Dupa aplicarea protezei urmeaza o perioada dificila in care exista o lipsa de comfort, dar care va disparea treptat, pe masura ce tesuturile se adapteaza la noua situatie. Discomfortul se datoreaza dimensiunilor protezei, volumul altadata ocupat de limba fiind luat de proteza. La inceput apar dificultati in fonatie – procesul de acomodare se accelereaza daca se fac exercitii de vorbire, de pilda citirea cu voce tare si repetarea sunetelor modificate. De obicei in cateva zile vorbirea se corecteaza.

Masticatia va fi dificila fiind necesar un timp mai lung pentru triturare. La inceput se vor consuma alimente moi, taiate in bucati mici si se va mesteca incet. Atentie ! cu proteza NU se musca. Salivatia va fi mai abundenta in primele zile dar va reveni la normal.

Pot aparea dureri, pentru ca tesuturile nu sunt obisnuite sa suporte proteza de la inceput. Daca durerile sunt mari se indeparteaza proteza, dar ea se repune cu 2-3 ore inainte de prezentarea la medic.

Pentru ca tratamentul sa dureze trebuie ca proteza si dintii restanti sa fie igienizati riguros dupa fiecare masa si seara inainte de culcare.Dintii restanti se perie cu periuta de dinti si cu pasta de dinti, iar proteza se curata cu o perie de unghii si sapun sub jet de apa. Atentie ! cand spalati poteza sa nu o scapati pentru ca se poate sparge. Pentru a evita depunerea de tartru, a petelor de tutun se recomanda ca odata pe saptamana, noaptea proteza sa fie tinuta intr-un pahar cu doua parti apa si o parte otet. Atentie ! Nu folositi pentru curatarea protezei apa fiarta, alcool sau paste abrazive tip Tix.

Proteza se poarta atat ziua cat si noaptea pana la acomodare dupa care se renunta la purtarea ei in timpul noptii. Ea va fi pastrata intr-un pahar cu apa dupa ce a fost curatata.

Atentie ! proteza nu este un tatament definitiv, pentru ca tesuturile se modifica in timp si ca urmare proteza poate deveni larga. De asemenea pot aparea carii sau inflamatii gingivale. De aceea este necesar un control periodic cel putin la 6 luni.

Trebuie inteles ca proteza inlocuieste dintii pierduti dar nu este fixata in os precum dintii naturali. De aceea nu va mirati ca la deschiderea  mare a gurii, la cascat sau tuse ea se poate desprinde. Obisnuiti-va cu o deschidere a gurii mai moderata. Daca  tusiti puneti batista in fata buzelor, altfel riscati ca efortul de tuse sa va arunce proteza. Evitati alimentele foarte dure sau pe cele lipicioase.

Daca proteza s-a spart sau a sarit un dinte, adunati si pastrati dintele si fragmentele respective si veniti cu ele la cabinet pentru reparatii. Nu incercati sa faceti dumneavoastra reparatii sau modificari.

Noi v-am informat asupra necazurilor ce pot aparea, insa cu ajutorul nostru si al dumneavoastra ele se pot inlatura si speram ca veti fi multumiti de infatisarea dvs si de celelalte imbunatatiri in vorbire, masticatie si fonatie, si speram sa va bucurati de proteza dvs cat mai mult timp, fara a va ascunde faptul ca la un oarecare numar de ani respectivei proteze ii vor fi necesare unele imbunatatiri sau va trebui inlocuita in intregime.

Pentru alte lamuriri apelati la www.comdent.ro

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul comdent.ro, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter.

Spor la aplicat si ne vom intalni cu ocazia urmatorului articol sau pe pagina de facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes