CAM02144

Toate elementele din mediu inconjurator (alimente, aerul, apa, solul etc) sunt alcatuite din microparticule numite atomi. O parte din atomii existenti in natura sunt instabili si elibereaza energie sub forma de unde sau particule, care sunt cunoscute ca “radiatii”. Prin urmare noi oamenii suntem expusi radiatiilor in permanenta, fie ca acestea provin de la surse naturale (radiatiile atmosferice sau terestre) sau de la surse artificiale (televizorul, telefonul mobil, monitorul calculatorului). Efectele lor asupra organismului sunt mici si de aceea nu sunt considerate periculoase.

 Incepand cu anii ‘50, radiatiile au fost folosite in diagnosticari si tratamente medicale, cel mai frecvent fiind folosite pentru localizarea si descrierea fracturilor si tumorilor.

Radiografiile reprezinta transpunerea grafica a conformatiei anatomice a tesuturilor normale sau afectate din profunzime.

Radiatiile Rontgen (razele X) nu sunt percepute direct si imediat de simturile noastre; pentru perceptia lor in context imagistic este necesar senzorul, iar pentru detectarea lor in mediul ambiant ca masura de prevenire a efectului lor nociv asupra organismului se utilizeaza mijloace speciale de detectie.

Radiatiile Rontgen poseda proprietati terapeutice antiinflamatorii, antialgice si antitumorale.

Orice investigatie radiologica implica expunerea pacientului la radiatii ionizante (raze X). Efectul biologic al radiatiilor Roentgen se datoreaza capacitatilor de ionizare a atomilor si moleculelor materiei vii, ionizare care se manifesta in grade diferite, de la simple transferuri orbitale ale electronilor pana la distructii celulare, la manifestari teratogene si mutatii genetice sau carcinogeneza.

Ionizarea are efect nociv la nivelul componentelor celulelor vii prin formarea radicalilor liberi, prin radioliza apei, prin modificarea  compozitiei chimice a mediatorilor chimici si prin actiunea sa asupra componentelor structurale celulare.

In cadrul radiodiagnosticului dentar  cele mai afectate sunt: maduva hematoformatoare a maxilarului, mandibulei si sternului; tiroida; esofagul; cristalinul; organele genitale; sistemul nervos central. Iradierea acestor organe poate genera: leucemie, leucopenii, anemii, hemopatii, cancer esofagian, disgenezii, cataracta, involutii mentale.

Totdeauna se pun in balanta riscurile si beneficiile realizarii de radiografii (si in cazul radiografiilor dentare sau panoramice OPT). Iar uneori pentru precizarea diagnosticului ele sunt indispensabile.

Exista zone care nu pot fi protejate (maxilarele), in schimb, gonadelor,tiroidei etc, prin mijloacele actuale de protectie (sort plombat, sort plombat cu guler, tavita renala plombata) li se poate asigura o reducere substantiala a iradierii induse in cursul investigatiilor radiologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes