In cursul extractiei dentare se pot produce accidente intraoperatorii sau, la scurt timp dupa extractii pot aparea complicatii care necesita un tratament cat mai precoce. Hemoragia si alveolita sunt doua dintre complicatiile pe care ar fi bine sa le recunoastem si sa actionam in cunostiinta de cauza.

Hemoragia postextractionala
In mod normal sangerarea dupa o extractie dentara se opreste dupa 5-20 minute prin formarea cheagului sangvin; in anumite situatii din cauza unor factori locali si/sau generali care se opun formarii cheagului sau favorizeaza liza prematura a acestuia sangerarea poate continua peste perioada normala de sangerare sau poate reapare la2-3 ore de la extractie sau la chiar la cateva zile.

Factorii locali implicati sunt:
– persistenta tesutului de granulatie in alveola;
– prezenta unor eschile osoase, resturi dentare sau proeminente osoase in alveola, care produc iritatii locale;
– plagi mucoase intinse, lezarea unor vase importante sau fractura procesului alveolar sau a oaselor maxilare dupa extractiile dificile;
-nerespectarea de catre pacient a instructiunilor privind ingrijirile postextractionale.

Factorii generali care detremina tulburari in mecanismul coagularii sangelui si care se pot suprapune sau nu peste cei locali sunt:
– vasculopatiile (fragilitatea si permeabilitatea vasculara crescuta din carentele vitaminice, insuficienta hepatica, infectiile acute si cronice, hipertensiunea arteriala, starile alergice, afectiunile sistemului endocrin, menstruatia)
– trombocitopatii si coagulopatii congenitale sau dobandite (leucemii, trombocitopenii, agranulocitoza, deficiente izolate sau asociate factorului plasmatic I, II, II, IV, V, VI, VII; afectiuni trombocitare cantitative si calitative).

Alveolita postextractionala
Alveolita este o osteita localizata in care apare inflamatia alveolei si necroza superficiala a peretelui osos, manifestarea dominanta fiind durerea intensa, care iradiaza in hemimaxilar sau hemicraniu, care apare la 3-4 zile postextractional si care nu cedeaza la analgezicele uzuale. Apar: alterarea starii generale cu febra, frisoane, lipsa poftei de mancare; marirea ganglionilor loco-regionali si durerea la palparea lor.
Alveolitele sunt favorizate de: – traumatizarile mucoasei si a peretilor ososi in cadrul extractiilor laborioase;
-persistenta unor eschile osoase sau a unor fragmente dentare in alveola care intarzie procesul normal de vindecare;
– infectii preexistente acute sau cronice;
– pansament compresiv intraalveolar prelungit sau substante cu rol antiseptic sau hemostatic care interfera cu organizarea cheagului;

In cazul in care apare hemoragia sau alveolita dupa extractie, recomandarea este sa va intoarceti la cabinet si sa primiti tratamentul necesar pentru fiecare caz in parte. In cazul in care nu puteti ajunge la medicul care a efectuat extractia, si ajungeti in alt cabinet, medicul care va v-a trata complicatiile extractiei ar trebui sa stie detaliile de mai sus (cum s-a desfasurat extractia si problemele generale), iar dumneavoastra ar trebui sa luati in calcul aceste lucruri la o eventuala extractie viitoare.
Avand in vedere ca extractia este una dintre cele mai frecvente manopere efectuate in cabinetul de stomatologie ii puteti ajuta pe prietenii vostri impartasind aceste informatii cu ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes