cimbrisor

Natura ne poate face bine prin plantele din jur. Este stiut faptul ca pentru om e bine sa bea apa si sa manance produse din zona in care s-a nascut. Exista o legatura invizibila cu pamantul, cu mediul, de aceea apar dereglari metabolice si de adaptare la persoanele care migreaza.
Pe langa efectul direct pe care-l produc, plantele medicinale sunt indicate in mai multe boli ca adjuvante avand in asociatie cu alte produse medicamentoase actiune sinergica ( actiune similara prin aditie sau potentare). Plantele medicinale reprezinta surse inepuizabile de materii prime pentru prepararea medicamentelor sau izolarea industriala a principiilor active, dar s-a dovedit ca datorita compozitiei chimice complexe, nu pot fi reproduse prin metodele de laborator, ceea ce duce la concluzia ca principiile active izolate industrial din plante, in cele mai multe din cazuri nu au aceeasi intensitate de actiune ca produsul vegetal ca atare, folosit sub forma de ceai medicinal. Prin ceai medicinal se intelege un amstec de plante sau parti de plante combinate in diverse proportii pentru a obtine un efect terapeutic: vindecarea sau ameliorarea unei boli.

Bolnavul care se trateaza cu plante medicinale trebuie sa stie:
– cana sau paharul in care se vor prepara ceaiurile trebuie sa fie din sticla de Jena, din ceramica sau din metal emailat;
– nu se recomanda utilizarea vaselor, linguritelor, strecuratorilor din metal;
– la masurarea materiei vegetale se vor utiliza lingurite si linguri de plastic;
– in calcule se vor alege linguritele si lingurile astfel ca 2 lingurite sa reprezinte volumul unei linguri, astfel incat o lingura rasa de materie vegetala, uscata si maruntita contine:
* 3-4g flori; * 5-7g radacini, rizomi; * 2-3g frunze; * 5-6g fructe; * 6-7g scoarta;* 4-5g partea aeriana.
– recomandarile medicale aplicabile in terapeutica folosind ceaiuri de plante indica respectarea stricta a unor reguli legate de cronofarmacologie:
* ceaiurile cu caracter vitaminizant se beau in mai multe reprize in cursul unei zile;
* ceaiurile in terapeutica obezitatii se beau dupa mese;
* ceaiurile pentru tratarea diabetului se beau inainte de mese;
* ceaiurile vermifuge se beau dimineata, pe stomacul gol;
* ceaiurile recomandate in tratarea colitelor si enterocolitelor se beau dupa mese;
* ceaiurile laxative se beau seara inainte de culcare, iar daca este necesar un al doilea ceai , el va fi administrat dimineata, pe stomacul gol;
* ceaiurile care ajuta digestia se beau la 30 minute dupa mese;
* ceaiurile sedative, hipnotice, cele care au un rol calmant in tulburari cronice, astm, bronsite etc se beau, de regula, inainte de culcare sau portionat, o parte dimineata, iar cealalta seara.
* primavara se vor administra capsule continand pulberi de plante medicinale pentru a elimina din organism toxinele acumulate de catre acesta in timpul iernii;
* vara si iarna, atunci cand organismul trebuie sa atinga cote maxime de vigoare si rezistenta pentru a face fata si oboselii si agresiunii microorganismelor, se ofera indicatiile de expunere la soare sau pentru calirea cu ceilalti factori naturali si se recomanda administrarea capsulelor cu pulberi vegetale astfel: inainte de mese pentru a asigura drenajul, in timpul mesei pentru a asigura asimilatia si dupa mese pentru efect digestiv
* toamna, inaintea marilor solicitari ale organismului care vor urma iarna, se vor administra capsule cu prafuri in scopul de a revigora organismul si se va avea in vedere imbunatatirea activitatii rinichilor si a circulatiei sanguine.

Desi tratamentele pe baza de plante se bazeaza pe experienta populara obtinuta si imbunatatita in sute de ani este recomandat sa se ceara sfatul medicului inainte de folosirea acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes