Intentionalitatea este singura cale pe care trebuie sa o urmezi daca vrei sa ai o viata plina de sens.

Indiferent de nationalitate, oportunitati, etnie capacitate, cu totii ne putem construi o viata asa cum ne dorim. Putem face lucruri care conteaza astfel incat lumea din jur sa fie un loc mai bun. Pentru asta, nu trebuie decat ca, zi de zi, sa faci o diferenta in viata celor din jur, indiferent cine esti sau ce detii. Traieste fiecare zi cu intentia de a intreprinde ceva pozitiv si nu vei avea nici un fel de limite legat de ceea ce poti face. Te poti transforma pe tine insuti, dar si familia, comunitatea si tara. Daca suficient de multi oameni vor proceda in acest fel, pot schimba lumea. In momentul in care, in mod deliberat, iti folosesti zi de zi resursele pentru a aduce o schimbare pozitiva in vietile celorlalti, viata ta incepe sa conteze.

DSCN3163

Tuturor ne place o poveste buna – si fiecare dintre noi avem cate una. Povestile ne spun ceea ce suntem. Ele ne inspira, ne ajuta sa stabilim legaturi, ne acorda permisiunea sa actionam, ne starnesc emotiile si ne ofera o imagine de ansamblu a eului la care aspiram sa ajungem. Cu ajutorul lor invatam si ne formam amintiri.

In povestea fiecaruia dintre noi exista deopotriva umor si drama. Avem cu totii suisuri si coborasuri, victorii si infrangeri. Indiferent de tiparul pe care il poate urma povestea fiecaruia dintre noi, vrem ca povestile noastre sa fie pline de semnificatie, vrem ca vietile noastre sa conteze.

 

Schimbarea poate incepe de la o singura persoana, care poate actiona, facand o schimbare sau ajutand pe altcineva. O singura persoana o poate inspira pe alta sa actioneze pozitiv in mod intentionat, iar apoi pe inca o alta. Ele pot lucra apoi impreuna. Se pot transforma intr-o miscare. Pot avea impact. Niciodata nu ar trebui sa permitem ca tot ce  nu putem face sa ne impiedice sa facem ceea ce putem. O viata traita in pasivitate nu are nici o semnificatie.

“Lumea este un loc periculos, nu din cauza celor care fac rau, ci a celor care privesc si nu iau nici o masura.” Albert Einstein

Transforma-te in personajul principal al povestii tale, astfel incat sa poti face o diferenta!

“Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.” Mahatma Gandhi

O poveste bine scrisa este construita pornind de la elemente pe care oamenii le considera importante. Pentru ca povestea noastra sa aiba insemnatate, trebuie sa iesim din zona personala de confort si sa facem schimbari care ni se par dificile. Desi nu toate lucrurile cu care ne confruntam pot fi schimbate, nici un lucru nu poate fi schimbat pana nu ne confruntam cu el, de aceea trebuie sa actionam, caci daca asteptam, speram sau doar ne dorim, ratam povestea asa cum ar trebui sa fie.

Daca vrei a ai o viata care sa conteze, nu te apuca de treaba abia cand totul merge bine, ci chiar acum, astfel incat sa devii mai bun. Toti suntem incepatori in prima faza, dar, cu ajutorul practicii, unii dintre noi devenim mai buni, iar altii extraordinari.

Fiecare dintre noi poate avea un inceput mai prost, indiferent de experienta acumulata. Demaram insa anumite proiecte,  astfel incat sa putem imbunatati lucrurile pe parcurs. Incepem inainte sa fim pregatiti, fiindca trebuie si avem nevoie sa evoluam. Ideea este sa dam ce avem mai bun de fiecare data cand incercam, astfel incat, intr-o buna zi sa devenim perfomanti. Nu putem evolua daca nu incepem!

Foloseste-ti atuurile in propria poveste! Poti ajunge sa fii cea mai buna varianta a ta daca-ti pui in practica abilitatile si aptitudinile, caci nimeni altcineva nu are aceeasi experienta si aceleasi talente ca ale tale si nici aceleasi oportunitati  sau obstacole. Esti unic – si ai sansa unica sa iti pui asupra lumii o amprenta pe care doar tu o poti lasa – daca esti dispus sa fii personajul propriei povesti plina de semnificatie.

Exista o adevarata magie in verbul a face. Atunci cand ne spunem “Voi face acest lucru…”, eliberam la suprafata o putere enorma. Un asemenea act ne confera responsabilitatea personala care ridica miza jocului: dorinta de a excela, plus simtul datoriei, plus o existenta completa, plus dedicare totala ca sa finalizam ceea ce trebuie finalizat. Toate cele enumerate inseamna angajament.

“Unul dintre cele mai bune locuri din care poti incepe sa iti schimbi viata este sa duci la bun sfarsit tot ceea ce apare pe lista ta cu <<ar trebui sa…>>”. Jim Rohn

Actiunea este cea care transforma visurile oamenilor in lucruri cu o semnificatie. Ea aduce cu sine o valoare personala, pe care nu o putem obtine din alta parte. Daca actionezi in functie de ceea ce pretuiesti cel mai mult, atunci respectivele valori iti vor fi mult mai clare si vor deveni o prioritate in viata ta. Faptul ca actionezi iti va da incredere sa iti susti punctele de vedere si sa pui in practica lucrurile in care crezi, ceea ce inseamna formarea si mentinerea unui caracter puternic si satisfactia ca te afli chiar acolo unde ar trebui sa te afli.

“Exista un destin care ne infrateste,/Caci nimeni nu e singur./Tot ceea ce le oferim celor din jur/  Ajunge la un moment dat inapoi la noi.” Edwin Markham

“Fiecare om are o vocatie si o misiune in viata. Fiecare duce la bun sfarsit o sarcina concreta, care aduce cu ea sentimentul de implinire. Prin urmare, el nu poate fi inlocuit si nici viata sa repetata. Astfel sarcina fiecaruia este unica – si la fel si oportunitatea specifica de a o implementa.” Viktor Frankl

Imi doresc sa fac o diferenta, sa fac lucruri care aduc o diferenta, alaturi de oameni care au un impact pozitiv, in momente care conteaza.

“Daca vrei sa evoluezi atunci trebuie sa actionezi in acest sens.” Curt Kampmeier

Cele sapte beneficii ale actiunilor pozitive intreprinse in mod deliberat:

–  ne fac sa ne intrebam ce anume este semnificativ in vietile noastre, adica incepi sa-ti stabilesti prioritatile (Cei care au succes sunt buni in patru zone: relatii, indrumare, atitudine si lidership.);

– ne motiveaza sa luam masuri in ceea ce priveste aspectele pe care le consideram importante;

– ne provoaca sa gasim modalitati creative de a obtine insemnatate; (au legatura cu faptul ca stii ceea ce vrei);

– ne dau energia sa facem tot ce depinde de noi pentru a realiza ceva semnificativ;

– declanseaza in interiorul nostru insemnatatea;

– ne inspira sa facem astfel incat fiecare zi sa conteze;

– ne incurajeaza sa finalizam totul cu bine.

O persoana care actioneaza pozitiv in mod deliberat are o idee. O persoana care nu actioneaza pozitiv in mod intentionat isi gaseste intotdeauna o scuza.

O persoana care actioneaza pozitiv in mod deliberat remediaza o problema. O persoana care nu actioneaza pozitiv in mod intentionat da vina pe cineva.

O persoana care actioneaza pozitiv in mod deliberat face tot posibilul sa duca lucrurile la bun sfarsit. O persoana care nu actioneaza pozitiv in mod intentionat se intreaba ce s-a intamplat.

O persoana care actioneaza pozitiv in mod deliberat spune: “Iata un lucru pe care pot sa il fac.”O persoana care nu actioneaza pozitiv in mod intentionat spune: “De ce nu face cineva ceva?”

O persoana lipsita de actiuni intreprinse in mod deliberat accepta totul si nu face nimic.

“Trebuie sa te implici ca sa ai un impact pozitiv.” Napoleon Hill

Atunci cand stii cea ce vrei si nu poti gasi lucrurile de care ai nevoie, trebuie sa creezi aceste lucruri, astfel incat sa obtii ceea ce vrei!

“Secretul succesului este determinat de agenda ta zilnica.” John Wooden

Luarea unor decizii bazate pe principiile si valorile tale si apoi gestionarea zilnica a acestor decizii te vor conduce la ceea ce numesti succes.

Nimeni nu finalizeaza ceva bine din intamplare. Trebuie doar sa fi dispus sa parcurgi niste pasi.

Intentionalitatea este singura cale pe care trebuie sa o urmezi daca vrei sa ai o viata plina de sens.

Fii dispus sa incepi cu pasi mici, din locul in care te afli, cu ceea ce ai (preferabil un singur lucru – ceea ce stii sa faci mai bine decat oricine altcineva).  Incepe prin a face schimbari mici (aceasta te ajuta sa depasesti ezitarile si tendinta de a amana). Orice schimbare marunta care te ajuta sa fii mai bun merita efortul, fiindca mai multe schimbari mici se aduna si formeaza imbunatatirile majore realizate in timp.

Actiunile pozitive intreprinse in mod deliberat trebuie sa fie ghidate de dorinta de a imbunatati viata celorlalti, de a-i ajuta sa faca ceea ce, probabil, nu pot face singuri.

“Libertatea noastra reala vine din constientizarea faptului ca nu trebuie sa salvam lumea, ci sa facem o diferenta in bine in locul in care traim.” Parker Palmer

Cea mai importanta voce pe care am ascultat-o, cea pe care o aud cel mai des si careia ii acord cea mai mare atentie este a mea. Faptul ca am crezut in mine mi-a permis sa fac primii pasi. Incepe sa crezi in tine si vei vedea o schimbare in capacitatea ta de a face o diferenta.

Daca nu esti convins ca ai o misiune atragatoare, te poti alatura unei cauze sustinute de altcineva, sa ti-o insusesti (adica sa fi de acord cu ea si sa o sustii cu pasiune) si sa faci in continuare o diferenta.

Nu poti face cu adevarat ceva pentru cei din jur daca nu iti pasa de ei. Cand te afli la inceput de drum incearca sa lucrezi cu persoane in care crezi si de care iti pasa.

“Fa tot binele de care esti in stare. Prin toate mijloacele de care dispui. In toate modurile. In toate locurile unde poti ajunge. In orice moment poti. Tuturor oamenilor pe care ii poti ajuta. Atata vreme cat poti.” John Wesley

Defineste punctul in care te afli si ce anume ai in acest moment. Analizeaza-ti oportunitatile. Vezi ce functioneaza in cazul tau si ce nu. Demareaza procesul.

Cauta pana cand iti intelegi motivatia. Atunci cand iti descoperi motivatia, drumul tau va avea automat si un obiectiv. Scopul confera putere semnificatiei.

Motivatia este combustibilul care iti alimenteaza punctele forte. De fiecare data cand iti folosesti atuurile ca sa iti materializezi motivatia, iti dezvolti aceste atuuri si iti amplifici motivatia. Un asemenea mod de viata aduce dupa sine si alte abilitati, scopuri, credibilitate si insemnatate. Cu cat faci mai multe, cu atat inveti mai mult, fiindca iti stratifici pur si simplu experientele.

“Cand iti incepi ziua intrebandu-te de ce, vei descoperi ca faci lucruri care te inspira. Oamenii au fost creati ca sa aiba un rost. Fara un scop clar, viata este lipsita de sens. O viata lipsita de sens este o viata fara speranta sau semnificatie.” Rick Warren

Fiecare persoana trebuie sa contribuie la crearea unei lumi mai bune. Inclusiv tu!

Fiecare persoana are anumite talente care o vor ajuta sa faca din lumea din jur una mai buna. Inclusiv tu!

Fiecare persoana are oportunitatea sa creeze o lume mai buna. Inclusiv tu!

Fiecare persoana are un scop pentru care a venit pe aceasta lume. Inclusiv tu!

Fiecare persoana  trebuie sa priveasca in interiorul ei ca sa-si descopere scopul. Inclusiv tu!

“Scopul tau in viata ne este sa fii fericit. Ci sa te faci util, sa fii onorabil, sa dai dovada de compasiune, sa faci o diferenta in bine, care sa le transmita celor din jur ca ai trait asa cum trebuie.” Ralph Waldo Emerson

“Sa stii cum sa spui ceea ce altii doar gandesc inseamna sa fii poet si intelept; sa indraznesti sa spui ceea ce altii doar gandesc inseamna sa fii martir sau reformator.” Elisabeth Rundle Charles

Povestea lui Helice Bridges – Panglica pe care scrie: “Prin ceea ce sunt fac o diferenta”

Trei intrebari pentru a-ti descoperi motivatia si scopurile: Ce te face sa plangi?; Ce te face sa canti?; La ce visezi? (Daca ai putea face orice si ai sti ca nu ai cum sa dai gres, ce ai face?)

Nici unul dintre noi nu poate pretinde cu adevarat ca a facut ceva de unul singur. Avem nevoie de cei din jur si ar trebui sa ii pretuim. Fa-ti timp si gandeste-te la persoanele care te-au ajutat in viata, apoi fa o lista a recunostintei.

“Nu exista nici o persoana pe care sa nu poti sa inveti sa o iubesti odata ce i-ai ascultat povestea.” Fred Rogers

Povestile altora te vor inspira sa oferi ajutor si iti vor arata modalitati prin care poti ajuta.

Daca vrem sa-i ajutam pe ceilalti, atunci trebuie sa ne ajutam mai mult pe noi insine. Daca vrem sa schimbam lumea, atunci trebuie ca noi sa ne schimbam. Nu poti sa oferi ceea ce nu ai! Insemnatatea apare in momentul in care folosesti ceea ce ai in beneficiul celorlalti, oferindu-le un plus de valoare.

Cinci valori esentiale care le dau celorlalti un plus de valoare:

1 Eu am valoare.

“Exista o relatie directa intre propriul nivel de respect de sine si sanatatea propriei personalitati. Cu cat te placi si te respecti mai mult, cu atat placi si respecti mai multi alti oameni. Cu cat te consideri mai mult o persoana valoroasa si meritorie, cu atat ii vei considera si pe ceilalti a fi valorosi si meritorii. Cu cat te accepti mai mult asa cum esti, cu atat ii vei accepta si pe ceilalti exact asa cum sunt ei.” Brian Tracy

Felul in care ne privim pe noi insine dicteaza ceea ce facem. Stii ca te pretuiesti cu adevarat atunci cand, in fiecare zi, iti spui in gand ca esti genul de persoana alaturi de care ai vrea sa-ti petreci restul zilelor.

2 Ii pretuiesc pe ceilalti

“Una dintre cele mai grele boli este sa fii un nimeni cu oricine.” Maica Teresa

3 Pretuiesc ceea ce altii au facut pentru mine.

4 Cunosc valoarea celorlalti si ma raportez la ea.

5 Evoluez si devin mai valoros.

A-S-P – noteaza si fa lucrurile pe care le Aplici, Schimbi si Predai. Invata pentru tine – apoi da mai departe ce ai invatat.

Gandeste dincolo de tine, pe termen lung.

Vedem de obicei ceea ce suntem pregatiti sa vedem la ceilalti si la lumea din jur. Este motivul pentru care pot sa stea doi oameni in acelasi loc, in aceleasi circumstante, inconjurati de aceleasi persoane si sa vada acelasi lucru in mod complet diferit.

Nimeni altcineva nu poate oferi ceea ce poti tu sa oferi.

5M: 1 Modelare- fac asta; Mentorat – eu fac si tu te uiti; Monitorizare – tu faci si eu ma uit; Motivare – tu faci asta; Multiplicare – tu faci asta si ai pe cineva cu tine.

“Alege felul de a trai. Alege felul de a iubi. Alege felul de a avea grija. Alege felul de a spera.Alege calea de a crede in ziua de maine. Alege calea de a avea incredere. Alege calea bunatatii. Depinde de tine.” Leo Bruscaglia

Oamenii incearca sa realizeze lucruri marete de unii singuri, in principal din auza egoului personal, al nivelului lor de nesiguranta, a temperamentului sau pur si simplu a naivitatii. E posibil sa atingi un anumit grad de succes de unul singur, dar este imposibil sa duci o viata care chiar conteaza si sa gasesti insemnatatea fara sa te ajute si cei din jur. Majoritatea oamenilor care fac o diferenta in bine isi traiesc viata facand fapte bune in mod deliberat fie ca isi conduc echipa, lucreaza ca parte a unei echipe sau ca sprijina o echipa. Trebuie doar sa gaseasca persoanele care gandesc la fel si care impartasesc teluri comune.

Noua factori care atrag oamenii cu insemnatate unii catre ceilalti:

1 factorul oportunitatii (actele semnificative apar aproape intotdeauna ca raspuns la oportunitati)

Istoria ne spune ca in fiecare epoca vine o vreme in care liderii trebuie sa se mobilizeze ca sa rezolve necesitatile de moment. Prin urmare nu exista nici un potential lider care sa nu aiba oportunitatea de a transforma lumea intr-un loc mai bun. Cei din jurul lui au si ei aceasta oportunitate.

2 factorul convingerilor

Oamenii de care te inconjori vor accepta provocarile fiecarui moment.

3 factorul posibilitatii

Visul meu imi permite sa renunt in orice moment la tot ceea ce sunt astfel incat sa primesc tot ceea ce pot deveni.

Fiecare dintre noi se confrunta cu momente din viata in care suntem fortati sa ne oprim, sa reflectam si sa ne verificam optiunile. Aproape fiecare alegere presupune un compromis si cu cat ai mai mult succes, cu atat compromisurile sunt mai mari si mai provocatoare. Iata compromisurile pe care le recomand a fi facute:

– schimba afirmarea cu realizarea;

– schimba siguranta cu insemnatatea;

– schimba castigul material cu potentialul de viitor;

– schimba placerea imediata cu dezvoltarea personala;

– schimba explorarea cu concentrarea;

– schimba cantitatea cu calitatea;

– schimba acceptabilul cu excelenta;

– schimba adaugarea cu multiplicarea.

Daca faci un compromis pentru insemnatate, depasindu-ti tendinta de a te gandi doar la tine, acele schimbari vor fi intotdeauna inspre mai bine.

4 factorul credintei

Visul meu imi permite sa simt invizibilul asa incat sa pot face imposibilul.

Credinta este ceea ce-i face pe oameni sa inceapa ceva, eliberand resursele de care au nevoie pe masura ce inainteaza. Credinta nu ne usureaza viata, dar ne ajuta sa facem diferite lucruri, deoarece pune totul, inclusiv frica, in perspectiva potrivita.

Hraneste-ti credinta si infometeaza-ti teama!

5 factorul provocarii

Visul este mai mare decat toate abilitatile si cunostintele mele.

Se cauta

Spirite puternice, curajoase, aventuroase, care sa ma insoteasca intr-o calatorie interesanta.

Destinatia finala? Acasa

Primele cateva escale? Nu se stie, insa probabil in locuri care nu se afla inscrise pe harti.

Durata calatoriei? Necunoscuta.

Riscuri si pericole? Multe.

Cat te costa? Timpul, banii de buzunar si poate chiar propria viata.

Recompense? Numai Dumnezeu stie, dar numai Dumnezeu hotaraste.

Oportunitati? Una care apare o data in viata!

Vrei sa vii cu mine?

Cristofor Columb (1491)

 

6 factorul atitudinii

Visul meu imi permite sa merg mai departe atunci cand sunt descurajat, caci acolo unde nu exista incredere in viitor, nu exista putere in prezent.

Oameni buni , care inceteaza sa mai faca fapte pozitive la un moment dat in viata, uita de ce au pornit pe acel drum. Cand isi pierd motivatia, pierd si directia. Atunci cand atitudinea se schimba, la fel se intampla si cu eforturile lor.

Atunci cand oamenii sunt motivati de avantajele personale, nu mai au un impact pozitiv, caci atunci cand incetezi sa iubesti oamenii, incetezi sa-i mai ajuti.

Este usor sa ai o atitudine pozitiva atunci cand iti merge bine. Momentul in care conteaza o atitudine pozitiva este atunci cand lucrurile merg prost. Nu alegem noi intotdeauna ce ni se intampla, insa putem opta mereu pentru felul in care reactionam.

7 factorul castigator

Visul meu imi permite sa atrag invingatori deoarece visurile marete atrag oameni mareti.

Ai nevoie de oameni cu mentalitate de invingatori ca sa poti face o diferenta in bine. Si trebuie sa fii tu insuti unul dintre acei invingatori!

8 factorul promisiunii

Visul meu imi permie sa ma vad pe mine si pe oamenii mei in viitor. Visul nostru este promisiunea de a fi cineva intr-o buna zi.

Visurile sunt gratuite. Cu toate acestea, calatoria spre implinirea lor nu este. Trebuie sa muncesti pentru visul tau. Visul nu lucreaza pentru tine. Trebuie sa muncesti impreuna cuvisul si pentru el. Visul este o promisiune a ceea ce ai putea fi, insa angajamentul reprezinta ceea ce vei deveni in realitate. Ceea ce incepe cu o promisiune se termina prin angajament.

9 factorul invitatiei

Am un vis. Este mai mare decat oricare dintre harurile mele. Este la fel de  are cat lumea, dar incepe de la o singura persoana. Vrei sa mi te alaturi?

Daca motivatia ta este suficient de mare incat sa te entuziasmeze, atunci, pe masura ce o vei transmite mai departe, ii vei entuziasma si pe ceilalti – in special pe cei care iti impartasesc pasiunea si visul. Amploarea motivatiei va determina dimensiunea reactiei tale.

Oricine de pe planeta asta poate porni o miscare. Miscarile inseamna mobilizarea oamenilor spre un scop comun. Exista o forta uriasa in demararea miscarilor, deoarece ele pot schimba felul in care gandesc oamenii, in care cred si chiar traiesc.

Majoritatea oamenilor carora le-ar placea sa faca ceva semnificativ au idei si intentii, insa rareori au detaliat totul prin imagini specifice, vii, ale visurilor lor. Lipsa claritatii le ingreuneaza transformarea visurilor in realitate, impiedicandu-i sa stabileasca relatii cu alti oameni care gandesc la fel ca ei si care ar fi interesati sa le fie parteneri in implinirea acelor visuri.

Rezerva-ti ceva timp pentru a-ti scrie visul. Procesul de scriere te obliga sa-ti clarifici gandurile si sa stii mai bine ceea ce vrei, doar asa ai la indemana dovada sperantelor si aspiratiilor tale. Cand este gata, poti decide cu cine sa-l impartasesti. Incepe prin a-l impartasi oamenilor care te vor incuraja, indiferent ca ti se alatura sau nu. Ulterior largeste-ti cercul. Incepe sa relationezi cu oameni care crezi tu ca gandesc la fel ca tine si vezi unde ajungi.

Asociaza-te cu oameni care se ghideaza dupa acelasi sistem de valori ca si tine.

Patru elemente de care fiecare persoana are nevoie ca sa obtina succesul: relatii, cunostinte, atitudine si leadership.

Viata nu este compusa din realizarile pe care le poti avea, ci din ceea ce poti face alaturi de ceilalti. Pentru ca parteneriatele si aliantele sa fie eficiente trebuie ca oamenii care se implica sa gandeasca la fel si sa aiba acelasi sistem de valori. Daca nu relationezi si nu inchei parteneriate cu persoane care iti impartasesc visurile si valorile, nu exista nici o sansa ca ele sa functioneze. Partenerii potriviti te ajuta sa ai mai mult elan si sa iti transformi un vis marunt intr-unul maret.

Comunitatea ne ajuta sa mergem mai departe, iar daca oamenii se completeaza unul pe celalalt, atunci totul merge repede. Parteneriatele potrivite te fac mai bun decat esti, iti amplifica valoarea, iti permit sa faci ceea ce stii mai bine, sa ii ajuti pe altii sa evolueze, iti asigura mai mult timp liber, o companie placuta, te ajuta sa iti indeplinesti cele mai mari dorinte si sa iti transformi in realitate viziunea.

Multe lucruri pot aduce oamenii laolalta pe termen scurt: pasiune, oportunitate, caracterul urgent al unei situatii sau proximitatea in sine. Cu toate acestea, daca vrem ca un parteneriat sa dureze pe termen lung, atunci el trebuie sa se bazeze pe impartasirea acelorasi valori.

In momentul in care inchei parteneriate, nu iti alege oamenii in functie de ceea ce spun ei ca pot face si nici de ceea ce au facut o singura data. Alege in functie de comportamentul lor regulat, care iti arata care sunt valorile reale dupa care se ghideaza. De mult prea multe ori, alegerile noastre se bazeaza pe ceea ce am putea sau ar trebui sa facem, nu pe ceea ce facem de obicei.

Este important sa stii ce cauti atunci cand vine vorba despre valori impartasite. Cei mai multi oameni rateaza oportunitati in viata, dar nu fiindca nu s-au intalnit cu ele, ci fiindca nu si-au dat seama ca este vorba de oportunitati atunci cand le-au aparut in cale. Nu au stat niciodata sa se gandeasca ce anume cauta- si s-o faca in mod deliberat. Ca sa gasesti ceva, trebuie sa stii ceea ce cauti.

Cele 12 calitati ale oamenilor care impartasesc acelasi valori si care sunt in cautarea insemnatatii:

 • se gandesc mai inainte de toate la cei din jur;
 • gandesc la o scara mai mare decat propriul univers;
 • au o pasiune contagioasa;
 • au abilitati care se completeaza;
 • relationeaza si ii ajuta pe ceilalti;
 • au un spirit creativ, practic si intreprinzator atunci cand vine vorba despre provocari;
 • ne extind aria de influenta;
 • sunt orientati catre actiune;
 • construiesc scari, nu se catara pe ele;
 • sunt deasupra multimii;
 • emana o sinergie care aduce, in schimb, mari recompense;
 • ne schimba in bine.

 

Maturizarea nu inseamna sa imbatranesti, nici sa devii mai intelept, ci sa iti dezvolti abilitatea de a privi lucrurile si din punctul altora de vedere.

“Eu nu pot sa fac ce poti tu sa faci. Tu nu poti sa faci ceea ce eu pot sa fac. Impreuna, putem realiza lucruri extraordinare.” Maica Tereza

“Daca vrei sa mergi repede, mergi singur. Daca vrei sa ajungi departe, mergi alaturi de ceilalti.” proverb african

Parteneriatul incepe in conditiile in care exista un teren comun si obiective impartasite.Un parteneriat solid se realizeaza in momentul in care doua persoane au ce sa-si ofere una alteia, in conditiile in care ceea ce se ofera si ceea ce se primeste sunt lucruri care au cam aceeasi valoare. Daca o persoana ofera mai mult decat cealalta, atunci parteneriatul se dezechilibreaza si exista riscul sa se rupa. Daca vor sa construiasca ceva de durata, care sa se dezvolte in timp, amandoi partenerii trebuie sa se poata schimba si adapta pe parcurs. Daca nu o fac, ideal este sa puna capat relatiei.

Intr-un parteneriat solid, eforturile sunt impartite si efectele multiplicate.

Pe masura ce iti faci planuri, trebuie sa ii inviti pe cei din jur sa iti devina parteneri. Pentru a beneficia de angajamentl lor deplin, trebuie sa fii dispus sa iti respecti promisiunile, sa faci compromisuri, sa te sacrifici si sa legi relatii. Nu vei primi mai mult decat oferi. Insa daca daruiesti, exista sanse mari de reciprocitate, avand astfel loc un efect de multiplicare extrem de puternic.

Daca vrei sa dezvolti o organizatie, atunci concentreaza-te pe dezvoltarea liderilor.

Anticiparea este un cuvant extraordinar, care denota o atitudine proactiva si deliberata, de cautare a insemnatatii. Cei care au sentimentul anticiparii isi propun sa intreprinda ceva semnificativ. Se asteapta sa aiba o viata care sa conteze. Se pregatesc sa faca ceva semnificativ. Se pozitioneaza fizic, mental, emotional si financiar pentru a face o diferenta in viata celor din jur.

Anticiparea ne ajuta sa pretuim prezentul, caci atunci cand intreprinzi actiuni pozitive in mod intentionat, stii si intelegi faptul ca fiecare zi este momentul optim sa faci o diferenta in bine. Trebuie sa profiti de orice ocazie!

In momentul in care anticipezi ca poti face o diferenta in bine, atunci te pregatesti intr-un mod diferit – pentru ziua prezenta, pentru anul in curs, pentru munca pe care o depui, pentru familia ta, pentru modul in care vezi problemele si oportunitatile. Ne asteptam sa avem idei bune, anticipam solutii pozitive, cautam modalitati noi prin care sa ii ajutam pe cei din jur, avem un mod de gandire orientat catre abundenta.

Nimeni nu are totul din abundenta in timp ce anticipeaza saracia. Asadar, de ce sa nu incerci abundenta? In cel mai bun caz, vei experimenta tot abundenta. In cel mai rau, vei trai in lipsuri, ceea ce faci deja. Nu ai nimic de pierdut. Crede, anticipeaza, actioneaza, ofera si vezi ce se intampla. Viata ta s-ar putea schimba.

Exista momente in care trebuie sa profiti de o oportunitate care ti-ar permite sa ai o experienta interesanta si sa conduci persoanele importante din viata ta intr-un mediu plin de insemnatate. Daca nu anticipezi oportunitatea, daca nu iti dai seama ca se intampla ceva important si daca nu profiti de acel moment, poti rata niste evenimente cu adevarat importante.

“Exista persoane care privesc lucrurile asa cum sunt si se intreaba: <<De ce?>>. Eu visez la lucruri care nu exista si ma intreb:<<De ce nu?>>” John F. Kennedy

Nu exista moment mai bun decat prezentul. Ziua de maine nu este garantata. Ieri deja a trecut, e tarziu. Actiunile pozitive intreprinse in mod intentionat reprezinta un stil de viata, un mod de gandire care spune intotdeauna: “Mai exista lucruri pe care le pot face.”

“Niciodata ne e prea devreme sa faci o fapta buna, fiindca niciodata nu stii cat de devreme va deveni prea tarziu.” Ralph waldo Emerson

Cinci modalitati prin care poti profita de oportunitati:

1 Fii primul care ajuta pe altcineva

Oamenii care fac adesea cea mai mare diferenta in bine sunt cei care sar primii sa te ajute in momente care chiar fac o diferenta.

2 Asuma-ti riscuri in momentul in care potentialul de a face ceva semnificativ este foarte mare.

De cele mai multe ori, oamenii regreta oportunitatile pe care le-au ratat, nu pe cele de care au profitat si au dat gres.

3 Fa ceea ce stii ca este corect, chiar daca nu speri sa obtii vreo recompensa.

4 Ofera-le oamenilor ceva in momentele care conteaza cu adevarat.

5 Invata-ti copiii sa intreprinda actiuni pozitive in mod intentionat.

Ceea ce ii invatam pe copiii nostri sa iubeasca si sa aprecieze este mult mai important decat ceea ce ii invatam doar ca sa stie. Nu rata oportunitatea de a le arata copiilor ce inseamna sa intreprinzi actiuni pozitive in mod deliberat. Daca le poti insufla un mod de gandire orientat catre ideea de insemnatate cand sunt inca mici, nu mai trebuie sa ii inveti nimic mai tarziu, fiindca nu va mai fi nevoie sa se dezvete de vechi obiceiuri si sa isi creeze unele noi astfel incat viata lor sa conteze cu adevarat. Vor avea deja aceste deprinderi!

Daca as putea face doar un singur lucru ca sa ajut copiii din lumea intreaga, i-as invata sa citeasca bine. O persoana care poate sa citeasca, poate invata sa faca orice altceva.

Gaseste o cale de a oferi ceva de valoare generatiei urmatoare, in special folosindu-ti atuurile. O investitie in ei este o investitie in semnificatie.

Semnificatia nu este o destinatie, ci o activitate de zi cu zi.

“Fa din fiecare zi o opera de arta.” John Wooden

Cu totii trecem prin viata facand ce putem noi mai bine. Nu avem capacitatea de a oferi mai mult decat stim. Nu putem performa la un nivel mai inalt decat ne permite propria experienta. Cu toate acestea, daca esti deschis catre lucruri noi si te gandesti la ce s-ar putea intampla, este greu sa ignori potentialul pe care il detectezi.

Odata ce ai dat de gustul semnificatiei, succesul nu te va mai satisface niciodata.

Fie ca Dumnezeu sa te binecuvanteze cu o stare de disconfort,

La toate raspunsurile usoare, la jumatatile de adevar

Si la relatiile superficiale,

Astfel incat sa le respingi

Si sa traiesti asa cum iti doresti.

Fie ca Dumnezeu sa te binecuvanteze cu furie

Din cauza nedreptatii, opresiunii

Si eploatarii oamenilor

Astfel incat sa poti lupta

Pentru dreptate, libertate si pace.

 

Fie ca Dumnezeu sa te binecuvinteze cu lacrimi,

Ca sa le versi pentru cei care sufera,

Din cauza respingerii, foametei si razboiului,

Astfel incat sa ii poti linisti

Si sa le transformi suferinta in bucurie.

 

Si fie ca Dumnezeu sa te binecuvanteze

Cu suficienta nebunie

Incat sa crezi ca poti

Schimba lumea in bine,

Ca poti face

Ceea ce altii sustin ca nu poate fi facut

Si sa aduci pace si dreptate

Tuturor copiilor si saracilor.

Amin

Aici gasiti detalii despre o afacere care a adus si aduce sens in vietile celor care o dezvolta. Va invit sa va alaturati echipei si sa va creati viata pe care o meritati.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul comdent.ro, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter.

Spor la aplicat si ne vom intalni cu ocazia urmatorului articol sau pe pagina de facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes