O viata implinita reprezinta o existenta conceputa intentionat, in care te simti in aceeasi masura implicat, insufletit si entuziast.

Viata implinita, viata cu adevarat traita, nu inseamna rutina unei existente izolate intr-un satuc cochet, pitoresc, care iti ofera siguranta si certitudine. Nu viata care merita traita este in societate, in salbaticia necunoscutului, pe campurile ostile de lupta, care ne pun la incercare spiritul si vointa in bataliile zilnice cu proprii demoni. Acolo, in afara spatiului nostru de confort si de placeri, dincolo de zidurile rutinei, reusim sa renuntam la ideile preconcepute, sa ne ridicam deasupra slabiciunilor si sa aducem la suprafata ceea ce e mai bun in noi. Acolo, in lumea bogata in alegeri si provocari, in temeri si libertati ne asteapta cele mai mari daruri si aventuri. Fii curajos si pregatit! Vremurile in care traim iti solicita initiativa si cer sa contribui cu o energie speciala si pozitiva in societate.

E timpul sa fim cu totii mai atenti si mai determinati in privinta modului in care ne traim viata.

Neurostiinta dovedeste ca atunci cand creierul nostru este eliberat de nevoile primare privind siguranta, ceea ce stimuleaza cel mai mult activitatea cerebrala sunt: noutatea, provocarea, conexiunea si expresivitatea, elemente ce ne fac sa ne simtim implicati in activitatea noastra, in alegerile noastre sau la contributia pe care o aducem celor din jur.

Ar trebui sa apreciem propriile niveluri de implinire, intrebandu-ne cat de entuziasmati ne simtim cu adevarat in ceea ce priveste realitatea nostra din prezent si cea viitoare. Nivelurile noastre de implinire au doua proprietati: calitatea si intensitatea.

Acela care duce o viata implinita se intreaba: Oare traiesc la modul adevarat si imi implinesc potentialul? Traiesc oare o viata inspirata si ii inspir pe altii? Plictiseala si lipsa de scop pe care le resimt cei care duc o viata confortabila nu se regasesc in repertoriul emotional al acelora ce traiesc o Viata Implinita, datorita bucuriei si sensului finalitatii pe care le simt atunci cand se implica in activitati noi si provocatoare. Aceia mai impliniti se bucura de calatoria pe care o intreprind indiferent de obstacolele ce se ivesc in cale; ei sunt profund entuziasmati sa se confrunte cu provocarile vietii si sa-si croiasca propriul destin. Sunt constienti ca se afla in continua formare, dar le face placere sa se transforme si sa-si reinventeze realitatea. Asteapta cu nerabdare ocaziile de a se schimba si dezvolta.

Atribute ale Implinitilor:

1 Implinitii sunt mai deschisi si mai atenti la ceea ce se petrece in prezent. Au tendinta de a se implica plini de curiozitate, spontaneitate si flexibilitate in lumea din jurul lor.

2 Implinitii privesc spre viitor. Ei au o viziune foarte detaliata a viitorului si cauta in mod activ sa transforme acea viziune in realitate.

3 Implinitii cauta provocarile. Ei sunt gata pentru tot ceea ce s-ar putea ivi in viata, fiindca ei cred ca pot face fata oricarei situatii.

4 Implinitii sunt in mod real interesati de ceilalti si conectati cu adevarat la ei. Vad fiecare relatie din viata lor ca pe un prilej de a crea noi conexiuni, de a invata si de a oferi ceva.

5 Implinitii se bizuie pe propriile forte. Nu considera ca este de datoria lor sa-i faca fericiti pe toti cei din jur, daca asta inseamna sa-si compromita propriile valori.

6 Implinitii sunt impulsionati de creativitate. Au tendinta de a nu-si justifica stilul sau perspectivele, fiind, in schimb mandri de curajul si devotamentul lor in a-si impartasi creatiile.

7 Implinitii sunt cei care confera sens. Incearca sa creeze momente si amintiri importante, alaturi de altii, surprinzandu-i adesea pe ceilalti cu daruri, experiente unice sau vorbe amabile de afectiune sau apreciere.

5 nevoi, “de baza” , ale motivarii umane: control, competenta, congruenta, afectiune, comunicare.

5 nevoi, de dezvoltare: schimbare, provocare, exprimare creativa, contributie, constientizare.

“Stabilitatea pe care nu o putem gasi in societate, trebuie sa ne-o formam in noi insine.” Nathaniel Branden

Nefericirea oamenilor este cauzata de tentativa de a controla lucrurile care fie nu pot fi controlate, fie sunt nesemnificative. Nu poti controla vremea sau economia. Nu-i poti controla pe altii. Putem avea control asupra caracterului nostru, asupra actiunilor si contributiilor noastre aduse societatii.

Ceea ce urmarim cu totii este un sentiment al controlului asupra vietii noastre interioare si exterioare. Asupra experientei noastre constiente, dar si asupra gandurilor, trairilor si atitudinilor noastre; si a rezultatelor pe care le obtinem, relatiilor pe care le stabilim. Aceasta dorinta de a regla, si de a influenta experienta noastra generala de viata caracterizeaza nevoia umana de a detine controlul.

Daca incercam sa obtinem prea mult control, sfarsim prin a fi inflexibili si rigizi. Incepem sa ne asteptam ca totul sa decurga conform planului si ne pierdem capacitatea de a fi receptivi si de a ne adapta la lucrurile neprevazute. Colaboram mai greu cu ceilalti si tindem sa ne purtam mai aspru cu oamenii care nu se incadreaza in tiparele noastre. Este o atitudine respectiva care ne impiedica sa intampinam diversitatea, culoarea si bucuria unei viati mai flexibile si mai libere.

Renuntarea la orice urma de control presupune a nu putea face nicio alegere, a nu-ti putea exercita vointa, ceea ce te face neputincios. Fara a ne exercita controlul, nu avem putere asupra mintii noastre si nici nu ne putem exercita influenta asupra mediului. Daca ne lasam complet in voia sortii, pierdem libertatea de a ne alege calea in viata.

Exista trei activatori specifici care alimenteaza nevoia noastra de control intr-un mod care ne face sa ne simtim plini de energie, implicati si entuziasti. Daca vrei sa detii controlul asupra a ceva in viata intr-o masura mai mare sau mai mica, atunci ar trebui sa-ti indrepti atentia asupra urmatoarelor trei domenii: perspectiva si caracterul; noutatea; fluxul de lucru.

Masura in care iti controlezi viata este influentata cel mai mult de perspectiva, de calitatea semnificatiei cu care asociezi evenimentele vietii si viitorul. Daca vrei sa ai o perspectiva sanatoasa si pozitiva asupra lumii, este important sa controlezi mai bine informatia pe care o consumi. Reducerea contactului cu oamenii nocivi este la fel de importanta ca reducerea expunerii la informatii media negative.

Din punctul de vedere al propriei fericiri, cel mai important mod de a ne proteja perspectiva este detinand controlul asupra interpretarilor care determina maniera pozitiva si personala in care privim evenimentele din viata noastra. A fi optimist inseamna a vedea lucrurile intr-o lumina pozitiva si a ramane plin de speranta si increzator ca iti va merge bine. Optimistii sunt mai inclinati sa vada lumea asa cum este si sa actioneze pentru a rezolva problemele decat pesimistii. In general s-a dovedit ca optimistii sunt mai fericiti, traiesc mai mult, au casnicii mai durabile si au un stil de viata mai sanatos.

Oricine se poate transforma intr-un  optimist permanent prin concentrare si efort. Este o chestiune de alegere.

Una dintre alegerile hotaratoare pe care le poti face in viata este aceea de a controla ce tip de persoana esti in viata de zi cu zi. Pentru ce vei lupta? Ce valori, standarde si credinte pozitive vei afisa zilnic? Cat de multa onestitate, integritate, corectitudine si bunatate vei adopta in relatia cu societatea? Aceste lucruri constituie caracterul.

Impune-ti sa arati tarie de caracter intr-o asemenea masura, incat sa te simti mandru de cine esti, iar ceilalti sa te vada ca pe un model de urmat. Te poti controla pe tine – cine esti, cum te porti cu altii, ce te motiveaza. Controlarea calitatii caracterului zi de zi, interactiune cu interactiune, situatie cu situatie, este ceea ce modeleaza si determina calitatea vietii pe care o vei trai, dar si mostenirea pe care o vei lasa.

Intentiile nu sunt suficiente; actiunile nostre definesc ceea ce suntem cu adevarat.

Creierul tau devine mult mai activ atunci cand se petrec lucruri noi si interesante. Acestea iti fac mintea atenta si agera. Noutatea si provocarea sunt cele care ne motiveaza sa invatam. Un creier implicat este un creier fericit.

Controlul asupra noutatii nu presupune schimbarea radicala a tot ceea ce este in viata ta. Dar micile schimbari pot aveaun impact enorm si pot fi exact ce-ti trebuie in drumul tau spre o Viata Implinita.

Metode de a detine controlul asupra noutatii:

– escapada odata la 90 de zile;

– turul restaurantelor sau al cinelor- 1/sapt;

– spectacole, competitii sportive, evenimente;

– calatorii aventuroase 1/an;

– largirea cercului de cunostinte;

– dezvoltarea abilitatilor – gaseste ceva nou de invatat.

Nivelul de implicare si de entuziasm va creste vertiginos atunci cand decidem sa participam doar la proiecte in care putem fi implicati total si in care putem participa de la inceput pana la final. Daca ne petrecem cea mai mare parte din zi indeplininindu-ne efectiv proiectele si prioritatile ce ar trebui sa fie axate pe concretizarea unor lucruri reale, care chiar conteaza, recapatam controlul asupra propriei agende, ne face sa ne simtim ca detinem controlul  asupra vietii profesionale  si ne va spori productivitatea si bucuria la munca.

Data viitoare urmeaza alte idei ce duc la o viata implinita. Gasiti articolul aici.

Nu ratati oportunitatea pe care o ofera Amway oricarui om serios, preocupat pentru a avea a viata implinita. Aveti detalii in articolul de aici  si alte idei in acest articol.

Pana data viitoare va doresc sa reusiti sa implementati cele cateva idei in viata voastra pentru a ajunge la ceea ce inseamna implinire pentru voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes