Respectul de sine are o contributie la procesul vietii, este indispensabil pentru o dezvoltare normala si sanatoasa si este valoros pentru supravietuire.

Respectul de sine este despre ceea ce eu cred si simt despre mine, nu despre ce cred sau simt in legtura cu mine ceilalti. Aplauzele celorlalti nu creeaza respectul nostru fata de propria persoana. Nici eruditia, posesiunile materiale, mariajul, calitatea de parinti, actele filantropice, cuceririle sexuale sau operatiile estetice. Aceste lucruri ne pot face cateodata sa ne simtim mai bine in legatura cu noi pe termen scurt sau mai confortabil in anumite situatii. Daca respectul de sine reprezentat de senzatia de adecvare in fata vietii, de experienta legata de competenta si valoare, daca respectul de sine inseamna sa afirmi constientizarea, sa ai o minte care are incredere in ea insasi, nimeni nu poate genera si sustine aceasta experienta in afara de mine. Sursa finala a respectului de sine este si poate fi interioara – sa conste in ceea ce facem noi, nu in ceea ce fac altii.

Ceea ce face un individ determina nivelul respectului de sine, in contextul cunostintelor si valorilor sale.

In acest sens compania Amway in parteneriat cu NetworK TwentyOne ne ofera o oportunitate care ne largeste orizontul si se aliniaza unor valori precum: libertate, familie, speranta si recompensa. Puteti afla mai multe detalii aici.

Avem mai multe alegeri si optiuni decat in orice moment de dinainte, indiferent de domeniu. In orice directie am lua-o, avem posibilitati nelimitate. Pentru a te adapta la un asemenea mediu, pentru a face fata in mod adecvat, avem nevoie de o autonomie personala mai mare – deoarece nu mai exista un cod general acceptat de reguli si ritualuri care sa diminueze provocarea luarii unor decizii la nivel individual. Trebuie sa stim cine suntem si cine vom fi in functie de noi insine. Trebuie sa stim ce e important pentru noi; altfel putem fi foarte usor indepartati, urmarind scopuri care nu ne mai reprezinta. Trebuie sa invatam sa gandim pentru noi; sa ne cultivam propriile noastre resurse, sa ne asumam responsabilitatea alegerilor, valorilor, actiunilor care ne definesc viata. Avem nevoie de o incredere reala in propria persoana.

Cu cat este mai mare numarul de alegeri si decizii pe care trebuie sa le luam la nivel constient, cu atat mai urgenta este nevoia de respect de sine.

Respectul de sine este o nevoie fundamentala a omului. Impactul sau nu presupune nici intelegerea noastra, nici consimtamantul nostru. Functioneaza undeva in interiorul nostru, cu sau fara stiinta noastra si este increderea in capacitatea noastra de a gandi, increderea capacitatii noastre de a face fata provocarilor vietii, increderea in dreptul nostru de a avea succes si de a fi fericiti, sentimentul ca valoram ceva, ca meritam si ca suntem indreptatiti sa ne evaluam nevoile si dorintele, sa ne realizam valorile si sa ne bucuram de roadele eforturilor noastre.

Nivelul respectului de sine influenteaza modul in care actionam, iar modul in care actionam influenteaza respectul de sine. Exercitarea capacitatii mele de gandire si constientizarea adecvata a activitatilor mele fac ca viata mea sa fie mai buna.

Un respect sanatos fata de sine are legatura cu rationamentul, realismul, intuitia, creativitatea, independenta, flexibilitatea, abilitatea de a manageria schimbarea, disponibilitatea de a admite si de a corecta greselile, bunavointa si capacitatea de a coopera. Un respect scazut fata de sine se leaga de lipsa rationamentelor, inadaptare, revolte, lipsa de aparare, comportamente in exces si teama ca ostilitate.

Un respect crescut fata de sine cauta provocarea si stimularea reprezentate de stabilirea unor scopuri valoroase si solicitante. Atingerea unor asemenea scopuri alimenteaza respectul de sine.

Respectul de sine creeaza un set implicit de asteptari in legatura cu ceea ce este posibil si adecvat pentru noi. Aceste asteptari tind sa genereze actiuni care sa le transforme in realitate, iar realitatea confirma si intareste convingerile noastre originale. Respectul de sine – crescut sau scazut – tinde sa genereze profetiile care se materializeaza.

Cu cat este mai puternic respectul de sine:

– cu atat sunt sanse mai mari sa facem fata dificultatilor si sa reactionam in fata provocarilor si oportunitatilor cu mult mai multe resurse si mult mai adecvat;

– cu atat suntem mai dispusi sa ne revenim mai repede dupa un esec;

– cu atat suntem mai ambitiosi din punct de vedere emotional, intelectual, creativ sau spiritual;

– cu atat mai multa energie avem sa incepem ceva nou;

– cu atat comunicam mai deschis, mai onest;

– cu atat avem niste relatii benefice si suntem dispusi sa-i tratam pe ceilalti cu respect, bunavointa si corectitudine.

Un respect pozitiv fata de sine este sistemul imunitar al constiintei, oferind rezistenta, putere si capacitate de refacere. Nimeni nu poate trece cu succes peste nevoia de a se respecta pe sine insusi. Prezenta respectului de sine nu garanteaza implinirea, dar lipsa sa garanteaza anxietatea, frustrarea sau disperarea.

Respectul de sine nu este un substitut pentru acoperisul de deasupra capului sau pentru mancarea din stomacul cuiva, dar mareste sansele ca persoana respectiva sa gaseasca o cale pentru a-si indeplini aceste nevoi. Respectul de sine nu este un substitut pentru cunostintele si abilitatile de a fi eficient, dar mareste sansele ca persoana respectiva sa le dobandeasca.

Ceea ce invatam prin eforturi si ceea ce realizam se bazeaza, cel putin partial, pe ceea ce credem ca este posibil si adecvat pentru noi.

Respectul de sine este o nevoie adica are o contributie la procesul vietii, este indispensabil pentru o dezvoltare normala si sanatoasa si este valoros pentru supravietuire. Pentru cei mai multi dintre noi consecintele lipsei de respect de sine sunt mai subtile, mai putin directe, mai ocolite decat decesul direct (care se produce de exemplu in cazul unei supradoze de droguri sau accidentele datorate conducerii fara precautie care pot aparea in cazurile lipsei respectului de sine).

Nevoia de respect de sine este rezultatul a doua elemente de baza, ambele fiind caracteristice speciei noastre: abilitatea de a gandi si responsabilitatea personala. Oamenilor li se face un deserviciu daca li se ofera notiuni referitoare la respectul de sine care sa-i invete cum sa se simta bine si care nu au legatura cu problemele legate de constientizare, responsabilitate si alegeri morale. Nevoia noastra de respect de sine este nevoia de a sti cum functionam pentru a trai si a beneficia de bunastare.

Respectul de sine are doua componente aflate in stransa legatura:

– eficienta personala (sentimentul de incredere in fata provocarilor vietii, increderea in functionarea propriei minti, in abilitatea de a gandi, de a intelege, de a invata, de a alege si a lua decizii, increderea in abilitatea de a intelege realitatea din sfera nevoilor si intereselor personale, increderea in sine si bazarea pe propriile forte) si

– stima de sine (sentimentul ca meriti sa fii fericit, asigurarea valorii personale, confort in materializarea adecvata a gandurilor, dorintelor si nevoilor personale si cuprinde asteptari legate de prietenie, iubire si fericire, considerate firesti ca rezultat a ceea ce suntem si a ceea ce facem).

Un respect de sine ridicat fata de sine este in mod intrinsec orientat catre realitate. Nimeni nu se poate simti capabil sa faca fata provocarilor vietii daca nu a facut o distinctie serioasa intre real si ireal; eliminarea acestei distinctii te face incapabil.

Nivelul nostru de respect de sine nu determina modul nostru de gandire in mod direct, ci afecteaza, de fapt, stimulentele noastre emotionale. Sentimentele noastre tind sa incurajeze sau sa descurajeze modul nostru de gandire, sa ne conduca catre fapte, adevar si realitate sau sa ne indeparteze de ele – sa ne duca catre eficienta sau sa ne indeparteze de ea.

Pseudorespectul de sine este iluzia eficientei personale si a stimei de sine, fara ca ele sa existe in realitate. Este un instrument non-rational, autoprotector, de a diminua anxietatea si de a ne oferi un serios sentiment de siguranta – de a alina nevoia noastra de respect de sine autentic, permitand in acelasi timp cauzelor reale care l-au determinat sa ramana neexaminate. Este bazat pe valori care nu au legatura cu ceea ce presupun eficienta personala si stima de sine (constientizarea, responsabilitatea sau integritatea).

Daca nu am respect de sine si nu ma bucur pentru ceea ce sunt, am foarte putin de oferit – cu exceptia nevoilor mele neimplinite. Din cauza lipsurilor mele emotionale, am tendinta sa-i consider pe ceilalti in principal surse de aprobare sau dezaprobare. Nu ii apreciez pentru ceea ce sunt in realitate. Ii vad doar din punct de vedere a ceea ce pot face sau nu pot face pentru mine.

Pretutindeni in lume s-a constientizat faptul ca, asa cum o fiinta umana nu poate spera sa ajunga la potentialul maxim fara sa aiba un respect puternic fata de sine, asa nu poate nici o societate ai carei membri nu se respecta pe ei insisi, nu-si valorizeaza cetatenii si nu are incredere in capacitatea lor.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul comdent.ro, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes