Deprinderile au o covarsitoare forta de gravitate – mai mare decat isi inchipuie multi dintre noi sau decat sunt dispusi sa acccepte. A contraria tendinte adanc inradacinate cum sunt amanarea, nerabdarea, criticismul sau egoismul – care incalca principiile de baza ale eficientei umane – implica mai mult decat un simplu efort de vointa sau cateva schimbari minore in existenta noastra. “Decolarea” cere un efort imens, insa odata ce ne-am smuls din atractia gravitationala, libertatea noastra dobandeste o dimensiune cu totul noua!

Eficienta umana este guvernata de principii- legi naturale ale dimensiunii umane care sunt tot atat de reale, neschimbatoare si incontestabil “prezente” precum legile gravitatiei in dimensiunea fizica.

“Suntem ceea ce facem in mod repetat. De aceea maiestria nu este un act, ci o deprindere.” Aristotel

PARADIGME SI PRINCIPII

Intotdeauna culegi ce ai semanat; nu exista o cale mai scurta.

Doua persoane care privesc un lucru identic pot avea pareri diferite, avand totusi amandoua dreptate.

Influentele la care suntem expusi in vietile noastre – familia, scoala, biserica, mediul profesional, prietenii, asociatii si paradigmele sociale curente – toate au avut si au un impact nesimtit, subconstient asupra noastra, au contribuit si contribuie la formarea cadrului de referinta, a paradigmelor, a “hartilor” noastre. Acestea stau la baza atitudinilor si comportamentelor noastre si le prefigureaza.

“Cum si unde stam depinde de cum si unde ne-am asezat.”

Pe masura ce devenim mai constienti de paradigmele nostre fundamentale sau de preconceptiile noaste, cat si de graduk in care am fost influentati de trairile precedente, le putem asuma cu responsabilitate, le putem examina, testa validitatea lor fata de realitate, si asculta mai atent pe ceilalti, mai deschisi la modul lor de percepere. Orizontul nostru se va largi, viziunea noastra va castiga in obiectivitate.

Paradigmele sunt inseparabile de caracter. A fi nu inseamna decat a vedea in dimensiunea umana. Si ceea ce vedem este strans legat de ceea ce suntem. Nu reusim sa ne schimbam felul vedea, fara ca, simultan, sa nu ne schimbam felul de a fi, si viceversa.

Principiile nu trebuie confundate cu practicile. O practica este o activitate sau o actiune specifica. O practica ce da rezultate bune intr-o anume imprejurare poate esua int-alta imprejurare.. In vreme ce practicile sunt specifice pentru anumite situatii, principiile sunt adevaruri profunde, fundamentale, cu aplicatie universala, sunt acele linii directoare ale conduitei umane care si-au dovedit valoarea permanenta.

Cu cat paradigmele noastre sunt in consonanta cu aceste principii sau legi naturale, cu atat vor fi mai adecvate si mai functionale. Hartile corecte vor avea un impact infinit mai puternic asupra eficientei noastre personale si interpersonale decat toate eforturile de a ne schimba atitudinile si comportamentul.

 

Principii de crestere si schimbare

* A ne recunoaste ignoranta este adesea primul pas in educarea noastra.

“Cum sa ne amintim nestiinta noastra – lucru indispensabil daca vrem sa evoluam – cand neincetat nu facem apel decat la ceea ce stim?” Thoreau

* Pentru a intretine o relatie buna – cu sotia, cu sotul, cu copiii, prietenii sau colaboratorii, trebuie invatat un lucru: sa-i ascultam – si asta presupune disciplina emotionala – adica rabdare, deschidere si dorinta de a intelege.

* Felul in care vedem o problema este insasi problema.

“Trebuie sa exploram fara incetare, iar la capatul explorarilor noastre vom ajunge in punctul de unde am pornit si vom cunoaste locul pentru intaia oara.” T S Eliot

Deprinderea – locul geometric al cunoasterii, abilitatii si dorintei.

Cunoasterea este ce-i de facut si de ce.

Abilitatea este cum se face ceea ce e de facut.

Dorinta  e motivatia, impulsul de a face.

Sunt necesare toate aceste trei elemente pentru a crea o deprindere in vietile noastre si este nevoie de efort in toate aceste trei dimensiuni.

Pentru a obtine ceea ce isi doresc, persoanele dependente au nevoie de altii. Cele independente obtin ceea ce isi doresc prin propriile lor eforturi. Cele interdependente isi unesc eforturile pentru a-si mari sansele de succes.

Viata este prin natura ei o retea de interdependente. O persoana care a inteles valoarea interdependentei poate trai o viata comunitara profunda, plina de sens. Este o optiune pe care n-o pot face decat oamenii cu adevarat independenti. Cei dependenti nu au puterea de a opta pentru ea. Nu-si apartin indeajuns. Numai cucerindu-va independenta puteti pune temelia unei interdependente efective.

Eficienta reala depinde de doua lucruri: ce anume produce si bunul de valoare sau capacitatea de a produce.

Bunuri de valoare: fizice (corpul sau ambientul nostru); financiare (capacitatea de a castiga/ produce); umane (relatiile – autodisciplina, calitatea comunicarii, ascultatul, mentinerea unui contact armonios, iubirea)

“Nimeni nu poate convinge pe altul sa se schimbe. Fiecare dintre noi sta de paza la o usa a transformarii – care nu poate fi deschisa decat pe dinauntru. Nu putem deschide usa altuia nici prin argumente rationale, nici prin seductie sentimentala.” Marilyn Ferguson

“Ceea ce obtinem prea usor are pretul usuratatii. Numai ceea ce este scump da valoare oricarui lucru. Numai Dumnezeu stie cum sa pretuim bunurile noastre la modul cuvenit!” Thomas Paine

Libertatea optiunii implica si acele inzestrari care ne acorda unicitate printre celelalte fiinte vii: in afara constientizarii, avem imaginatie – acea abilitate de a crea in mintea noastra dincolo de realitatea prezenta; avem constiinta morala – un simt, adanc inradacinat in fiinta noastra a binelui si al raului, al principiilor care ne guverneaza comportamentul; si mai avem o vointa autonoma – facultatea de a actiona conform constiintei noastre, liberi de orice alta influenta.

Intre stimul si raspuns se afla cea mai mare dintre puterile noastre – libertatea optiunii.

Acestea sunt cele 7 deprinderi ale celor mai eficienti oameni:

REUSITA PERSONALA

Deprinderea 1: Fiti proactiv.

Principiile viziunii personale

Deprinderea 2: Incepeti cu gandul la final.

Principiile conducerii personale

Deprinderea 3: Dati prioritate prioritatilor

Principiile managementului personal

REUSITA PUBLICA

Deprinderea 4: A gandi castig / castig.

Principiile gandirii interpersonale

Deprinderea 5: Cautati mai intai sa intelegeti si numai apoi sa fiti intelesi

Principiile comunicarii empatice

Deprinderea 6 Actiunea sinergica

Principiile cooperarii creative

REINNOIREA

Deprinderea 7: Ascute fierastraul

Principiile unei reinnoiri echilibrate

In urmatorul articol vom vedea detalii despre deprinderile care ne ajuta in reusita personala.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul comdent.ro, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes