Reusita personala ar trebui sa fie un deziderat pentru oricare dintre noi. Principiile care o guverneaza sunt descrise in acest articol.

Ne reamintim din articolul anterior care sunt deprinderile utile ce ne conduc la REUSITA PERSONALA:

Deprinderea 1: Fiti proactiv.

Principiile viziunii personale

Deprinderea 2: Incepeti cu gandul la final.

Principiile conducerii personale

Deprinderea 3: Dati prioritate prioritatilor

Principiile managementului personal

 

1 FITI  PROACTIV

Proactivitatea exprima faptul ca, in calitatea noastra de fiinte umane, suntem raspunzatori de vietile noastre. Comportamentul nostru e o functie a hotararilor noastre si nu a conditiilor de viata. Suntem in stare sa dam prioritate valorilor inaintea sentimentelor. Suntem in stare de a lua initiative si de a ne asuma responsabilitati.

A lua initiativa nu inseamna a forta nota, a hartui sau a fi agresiv. Inseamna asumarea responsabilitatii de a crea situatii.

Suntem facuti pentru a fi proactivi. Si daca vietile noastre sunt determinate de conditionari si circumstante, acestea se datoreaza faptului ca, fie deliberat, fie din inadvertenta, am ales sa ne lasam dirijati de ele. Si aceasta alegere ne face sa fim reactivi (adica sa traim sub influenta ambiantei fizice).

“Nimeni nu va poate leza fara consimtamantul vostru.” Eleanor Roosevelt

Sunt ceea ce sunt astazi datorita optiunilor facute ieri.

Oamenii proactivi pun valoarea inaintea sentimentelor. Iubirea este o valoare care se actualizeaza prin actiuni pline de iubire. Oamenii proactivi traiesc iubirea ca pe un verb. Iubirea e ceva ce se face: concesiile sau sacrificiile pe care le faci, faptul ca te daruiesti.

E nevoie de spirit de initiativa pentru a cultiva cele 7 deprinderi.

Limbajul proactiv: Sa vedem ce-am putea face; Pot sa incerc si intr-altfel; Sunt stapan pe mine; Voi opta pentru un raspuns potrivit; Aleg sa/ Optez pentru…; Prefer sa fac; Vreau sa fac…

“Doamne, da-mi taria de a schimba lucrurile ce pot si trebuie schimbate, seninatatea de a accepta cele ce nu pot fi schimbate, intelepciunea de a le deosebi unele de altele.” Rugaciunea Alcoolicilor Anonimi

Fie ca e vorba de o interventie directa, de o interventie indirecta sau de non-interventie, detinem un capat al rezolvarii. A ne schimba deprinderile, a ne schimba felul de a exercita o influenta, a ne schimba optica asupra cazurilor unde o interventie este imposibila – toate sunt cuprinse innauntrul CERCULUI DE INFLUENTA.

Avem cu totii o seama de ingrijorari – sanatatea, copiii, problemele profesionale, datoria nationala, razboiul nuclear. Le-am putea disocia de acele lucruri in care nu ne implicam defel, nici intelectual, nici emotional si sa le circumscriem intr-un CERC AL INGRIJORARILOR. Asupra unora putem interveni, asupra altora nu.

Acest cerc este plin de a avea: Ce fericit am sa fiu cand voi avea ratele platite/ un sot mai rabdator/ niste copii mai ascultatori/ mai mult timp pentru mine… Cercul influentei e plin de a fi: Pot fi mai rabdator/ intelegator/ tolerant…

Ori de cate ori gandim ca problema e “acolo, afara”, acest gand este insasi problema. Abordarea de tip proactiv este o mutatie “dinauntru – in afara”: a fi altfel, si fiind altfel, se efectueaza o schimbare in ceea ce e acolo, afara. Pot fi mai activ, pot fi mai creativ, pot fi mai cooperant.

Putem afla multe despre gradul nostru de proactivitate determinand in care dintre aceste doua cercuri se situeaza investitiile noastre majore de timp si energie. Oamenii proactivi isi concentreaza eforturile in Cercul Influentei, asupra lucrurilor pe care le pot prelucra. Energia lor e de natura sa largeasca si sa amplifice acest cerc.

Fericirea – sau nefericirea este rezultatul unei optiuni proactive.

Suntem liberi de a opta pentru o actiune ori alta, insa nu putem opta pentru consecintele acestor actiuni, caci acestea sunt guvernate de legi naturale.

Abordarea de tip proactiv a unei erori este de a o recunoaste pe loc, a o corecta si, mai ales, de a extrage din ea o invatatura. A nu recunoaste o gresala, a nu o corecta, a nu trage concluzii de pe urma ei duce la autoiluzionare, autojustificare si la minciuni adresate siesi si altora. Ceea ce ne lezeaza cel mai mult nu sunt actiunile altora, nici chiar propriile noastre greseli, ci felul in care reactionam la ele. Raspunsul pe care-l dam oricarei greseli ne afecteaza calitatea etapei urmatoare.

A ne lua angajamente fata de noi, a le respecta inseamna a dezvolta deprinderea de baza a eficientei.

“Izvorul multumirii trebuie sa tasneasca din mintea noastra. Cine nu cunoaste indeajuns firea omeneasca crede ca-si va gasi fericirea schimband altceva decat propriile porniri si-si va irosiviata in eforturi sterile, inmultind necazurile pe care ar dori sa le inlature.” Samuel Johnson

 

2 INCEPETI  CU  GANDUL  LA  FINAL

A porni cu intelegerea clara a destinatiei inseamna a sti incotro duce drumul ales, a intelege mai bine unde va aflati in momentul actual si ca pasii facuti va duc mereu in directia cea buna.

Daca reflectati la ce ati fi dorit sa auziti despre dvs in scenariul inmormantarii, veti afla definitia dvs a succesului. Ar putea fi diferita de cea pe care o stiati pana atunci.

“Incepeti cu gandul la final” se intemeiaza pe principiul “Toate lucrurile sunt create de doua ori.” Exista o creatie initiala de ordin mental si o a doua creatie in plan fizic.

In viata noastra personala, daca nu ne cultivam capacitatea de constientizare si nu luam initiativa primei creatii, le dam celorlalti sau imprejurarilor din afara Cercului de Influenta posibilitatea de a ne modela partial existenta, prin lipsa noastra de participare. Traim pasiv/reactiv scenariile preluate din familia noastra, de la colaboratori, din programul altora, din imprejurari – scenarii insusite din anii copilariei, din educatia si conditionarile noastre – scenarii insusite in anii copilariei, din educatia si conditionarile noastre.

“Managementul inseamna a face lucrurile cum se cuvine; conducerea, a face lucrurile cuvenite.” Peter Drucker si Warren Bennis

Cu ajutorul imaginatiei putem vizualiza lumile potentialitatilor ce zac latente in noi. Cu ajutorul constiintei putem intra in contact cu legile si principiile universale, cu talentele noastre singulare si mijloacele de a le valorifica, cu principiile noastre diriguitoare, in cadrul carora ne putem dezvolta  optimal. Impreuna cu capacitatea de constientizare, aceste doua insusiri ne dau posibilitatea de a ne scrie propriul scenariu. Avem abilitatea de a ne folosi creativitatea si imaginatia pentru a scrie scenarii operative, apropiate de valorile noastre fundamentale si de principiile care dau sens acestor valori.

A incepe cu gandul la final inseamna a aborda rolurile mele din viata cu o viziune clara a valorilor si directiilor adoptate. Inseamna a fi responsabil de propria “creatie prima”, a-mi rescrie scenariul in asa fel incat paradigmele care imi dau mentalitatea si conduita sa fie in acord cu valorile mele cele mai autentice, si cu principii corecte. Mai inseamna a incepe ziua cu aceste valori in minte. Clare si ferme. Si atunci, fata cu neprevazutul, cu provocarile existentei, pot lua hotarari bazate pe aceste valori. Pot actiona cu integritate. Nu mai sunt supus nici emotiilor, nici imprejurarilor. Pot fi cu adevarat proactiv, adica determinat de valori -, deoarece le am clare si prezente in minte.

Tot ce se afla in centrul vietii noastre se dovedeste a fi sursa sigurantei, orientarii interioare, intelegerii si puterii noastre.

Siguranta rezulta din simtul demnitatii, cel al identitatii noastre, din acorarea afectiva, stima fata de propria persoana, si din temeinicia noastra.

Orientarea interioara se refera la acea instanta a eului care ne dirijeaza viata. Aici regasim acele norme, sau principii, sau criterii implicite care ne guverneaza clipa de clipa hotararile si actiunile.

Intelegerea e perspectiva din care privim lumea; simtul echilibrului, cunoasterea interconexiunii diverselor principii si aplicarii lor. Ea presupune judecata, discernamant, comprehensiune.

Puterea este facultatea de a actiona, forta de a intreprinde si efectua ceva. Este energia vitala de a opta si de a lua decizii. Include si capacitatea de a dezvata deprinderi inradacinate, de acultiva altele, mai evoluate, mai eficiente.

Acesti patru factori – siguranta, orientarea interioara, intelegerea si puterea – se afla intr-o conexiune stransa. Siguranta de sine si o orientare lucida genereaza intelegerea, iar intelegerea e detonatorul care declanseaza puterea de actiune, si-i imprima o directie. Cand toti acesti patru factori sunt prezenti, conlucrarea lor e armonioasa, se dinamizeaza reciproc si creeaza marea putere, ascendentul unei personalitati nobile, unui caracter echilibrat, unui individ frumos integrat.

Securitatea economica sta la baza posibilitatii de a actiona in orice domeniu al vietii. In ierarhia sau continuum-ul necesitatilor, supravietuirea fizica si financiara ocupa primul loc. Celelalte trebuinte nici nu se pot manifesta pana ce aceasta nevoie fundamentala nu este satisfacuta, cel putin minimal.

Biserica fiind o organizatie institutionala, operand cu tactici si strategii, programe, practici si personal, nu poate acorda nimanui, prin ea insasi, o siguranta profunda, durabila, nici simtul valorii intime. Aceasta deriva numai dintr-o existenta traita in conformitate cu principiile predicate in biserica. Insa organizatia ca atare, nu le poate asigura.

Traim de obicei in functie de diversele influente exercitate asupra vietii noastre.

Ne-am putea focaliza viata pe niste principii si astfel ne-am crea un fundament solid pentru dezvoltarea celor patru factori suport ai vietii. Atunci siguranta noastra se va intemeia pe o realitate: aceea ca, spre deosebire de alte centre bazate pe oameni sau lucruri supuse schimbarilor (bani/ activitate/ posesie/ placere/ prieteni/ dusmani/ Biserica/eu), principiile corecte sunt neschimbatoare si ne putem bizui pe ele.

Principiile nu reactioneaza fata de nimeni si nimic. Nu se irita, nu se poarta urat, nu divorteaza, nici nu dispar; nu ne trag pe sfoara; nu ne asteapta in drum cu solutii de moment si nici la cotitura; nu depind de comportamentul altora, nici de mediul ambiant sau de capriciile curente pentru a-si dovedi valabilitatea.

Principiile nu pier. Nu sunt azi aici, maine nicaieri. Nu pot fi desfintate nici de foc, nici de cutremure si nici nu pot fi furate.

Principiile sunt adevaruri profunde, fundamentale – numitori comuni generici.

Principiile nu se schimba; noi ne schimbam pe masura ce le intelegem.

Singura limita reala a puterii provine din consecintele firesti ale principiilor. Suntem liberi sa ne alegem actiunile, bazandu-ne pe cunoasterea validitatii unor principii, dar nu avem libertatea de a ne alege urmarile acelor actiuni.

Principiile isi au intotdeauna in mod firesc consecintele lor. Acestea sunt pozitive cand traim in conformitate cu principiile respective si negative cand nu tinem seama de ele. Insa, deoarece este vorba de principii ce se aplica oricand si oricui – fie ca sunt sau nu constientizate -, limitarea este universala. Cu cat suntem mai informati asupra principiilor corecte, cu atat mai mare este libertatea de a actiona cu intelepciune.

Centrandu-ne vietile pe principii atemporale, invariabile, ne insusim un model fundamental – cel al vietii eficiente.

Din clipa cand veti fi centrati pe principii, veti incerca sa va distantati de emotiile pricinuite de o situatie sau de alti factori ce v-ar putea influenta, si sa va cantariti optiunile. Evaluand echilibrul global – necesitatile serviciului, cele ale familiei etc, veti cauta solutia optima, tinand cont de totalitatea factorilor in cauza. Alegerea va fi facuta proactiv, in deplina constienta si in cunostinta de cauza fiind alternativa cea mai favorabila, avand maxima eficienta si reprezentand o contributie la valorile cele mai insemnate ale vietii dv.

“Fiecare dintre noi isi are vocatia sau misiunea specifica in viata… Nimeni nu-l poate inlocui, nici viata lui nu poate fi repetata. Ca atare, indatorirea fiecaruia este unica si la fel de unica este si oportunitatea de a o indeplini (…) Viata pune intrebari fiecaruia dintre noi; si nu putem raspunde vietii decat raspunzand pentru propria noastra viata; putem raspunde vietii numai dovedindu-ne responsabili.” Victor Frankl

O afirmare cu folos are cinci ingrediente de baza: e personala, e pozitiva, e la prezent, e vizuala si e plina de sentiment. Formularile afirmative si vizualizarea sunt modalitati de programare care modeleaza o viata plina de daruire si duce la contributii axate pe un scop unic si pe principiile care guverneaza realitatea, in complexa ei retea de interdependente.

Scrisul distileaza, cristalizeaza si limpezeste gandirea, disociaza un intreg in partile sale componente. A redacta un credo in termenii rolurilor importante pe care le detineti in viata va mareste luciditatea, echilibrul si armonia interioara. Va puteti reviziui regulat rolurile pentru a controla daca unul dintre ele nu va absoarbe excesiv in dauna altora – la fel, sau chiar mai importante in viata dv.

Nici o persoana nu se simte  implicata in hotararile pe care altii le iau cu privire la ea. Fara implicare, nici o participare.

 

3 DATI  PRIORITATE  PRIORITATILOR

Un management eficient inseamna sa sti “sa dai prioritate prioritatilor”. In timp ce conducerea hotaraste care sunt prioritatile, managementul le aplica ierarhic zi de zi, clipa de clipa. Management inseamna disciplina, indeplinire infaptuire.

“Persoana de succes obisnuieste sa faca lucrurile pe care ratatii le ocolesc. Nu se poate afirma ca le face placere. Are insa taria de a- si aseza obiectivul mai sus de placere.” E. M. Gray

Satisfactia este o functie a asteptarii, cum e si realizarea. Si asteptarea se afla in Cercul de Influenta.

Cei doi factori care dispun o activitate sunt urgenta si importanta.

Urgent e ceva care cere o atentie imediata; “Acum!”; provoaca reactii. Urgentele ne provoaca, sunt de obicei evidente, ne preseaza, insista. Sunt deseori placute, usor de rezolvat, poate chiar distractive, dar de cele mai multe ori sunt neimportante.

Importanta este strans legata de rezultate. Daca ceva e important, inseamna ca aduce o contributie misiunii dvs, valorilor si obiectivelor prioritare. Situatiile importante – care nu sunt si urgente – cer mai multa initiativa, mai multa proactivitate. Trebuie sa actionam ca sa profitam de ocazii. Daca nu practicam deprinderea 2 (incepeti cu gandul la final), daca nu avem o idee clara despre ce are cu adevarat importanta, despre rezultatele pe care vrem sa le obtinem in viata, atunci ne lasam foarte usor distrasi de urgente.

Persoanele eficiente nu sunt dominate de dificultati, ci de ocazii. Ele “ingrasa” oportunitatile si “infometeaza” problemele. Gandesc preventiv. Si ele trec prin crize reale si cazuri de maxima urgenta, care le solicita atentie imediata, insa in numar relativ redus. Ele se concentreaza pe activitatile importante, dar neurgente, care genereaza forte dinamizante.

Deseori “binele” este adversarul “mai binelui”.

Elemente de tinut cont pentru cei care vor sa se organizeze in Cadranul II (Neurgent/ Important):

Identificarea rolurilor – notarea lor pe hartie si notati-va domeniile in care credeti ca veti investi timpul in urmatoarele 7 zile;

Selectarea obiectivelor – activitati importante pe care sa le indepliniti in fiecare din rolurile alese mai sus;

Programarea – cand veti face cele de mai sus sapt urmatoare, tinand cont si de angajamentele anterioare din calendarul lunar sau anual, evaluandu-le in contextul obiectivelor fixate;

Adaptarea zilnica – adaptarea la nevoile zilei

Coerenta – armonie intre viziune si misiune, intre roluri si obiective, intre prioritati si planuri, intre dominatie si disciplina;

Echilibru – intre diferitele dv roluri avandu-le mereu in fata, ca sa nu neglijati aspecte importante ca sanatatea, familia, pregatirea profesionala sau dezvoltarea personala;

Organizarea timpului -fisa saptamanala tinand cont de prioritatile dvs si obiectivele pe termen lung;

O dimensiune umana –  eficacitatea in relatiile umane (dati intaietate oamenilor si nu planificarilor);

Flexibilitate – luati in calcul stilul dv de viata, nevoile si particularitatile dv;

Portabilitate – fisa portabila pentru a avea la indemana datele importante.

Relatiile noastre cu ceilalti nu pot fi gandite si traite in termeni de eficienta. Eficienta se raporteaza la lucruri, insa in relatiile umane, efectul e cel care conteaza.

Indeplinim ceea ce facem prin delegare: fie a timpului, fie a altor persoane. Daca delegam timpul, gandim in termenii eficientei. Daca delegam persoane, gandim in termenii efectului. A transfera responsabilitatea altor persoane competente si cu experienta va permite sa va investiti energiile dv in alte activitati, mai importante.

Deoarece implica prezenta altora, delegarea este o reusita publica si ar putea fi inclusa in deprinderea 4 pe care o voi descrie in urmatorul articol.(Abordarea ei din unghiul capacitatii de gospodarire personala o plaseaza in aceasta deprindere.)

Reusita personala o precede pe cea publica. Nu puteti avea succes in relatiile dv cu ceilalti, daca n-ati platit mai inainte pretul succesului fata de dv! Stapanirea de sine si autodisciplina stau la temelia unor relatii de calitate cu ceilalti.

Actiunea intentionata de dezvoltare a propriilor abilitati precum si a relatiilor cu ceilalti va pot aduce o viata implinita, iar aici aveti o modalitate practica de a face acest lucru.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul comdent.ro, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter.

Spor la aplicat si ne vom intalni cu ocazia urmatorului articol sau pe pagina de facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes