Reusita publica inseamna succesul rezultat dintr-o conlucrare eficienta care produce efecte reciproc avantajoase pentru toti cei cointeresati. Inseamna a munci impreuna, a comunica impreuna, a efectua impreuna lucrari pe care aceleasi persoane nu le-ar putea efectua separat. Inseamna relatii de tip CASTIG/ CASTIG.

Increderea este cea mai inalta forma a motivatiei umane. Ea scoate la iveala tot ce este mai bun intr-o fiinta umana. Cere timp si rabdare! Si nu exclude necesitatea de a forma si disciplina pe cei in cauza, pana cand competenta lor sa creasca la nivelul increderii acordate.

“Prietenia nu poate exista fara incredere, nici increderea fara integritate.” Samuel Johnson

Necesitatea cooperarii apare ca o optiune pe care numai oamenii independenti o pot face. Ingredientul cel mai important pe care-l punem intr-o relatie nu este nici ceea ce spunem, nici ceea ce facem, ci ceea ce suntem, insusi felul nostru de a fi.

6 depuneri ce pot constitui un cont pretios in Banca Afectivitatii:

1 intelegerea semenului

Avem cu totii tendinta de a ne proiecta propriile trairi asupra dorintelor si trebuintelor celorlalti. Ne proiectam intentiile asupra comportamentului lor. Investitia afectiva pe care vrem s-o facem poarta chipul propriilor noastre dorinte si nevoi.

“Fa altuia ceea ce ti-ar placea sa ti se faca tie.” – adica intelege pe celalalt in ceea ce are el mai profund, mai singular – asa cum am dori sa fim intelesi si noi – si de a-l trata pornind de la aceasta intelegere.

2 atentia acordata lucrurilor marunte

3 respectarea angajamentelor

Nu face niciodata promisiuni ce nu pot fi tinute.

4 definirea asteptarilor – clarificarea si explicitarea lor cere o investitie de timp si efort la pornire, insa reprezinta ulterior o economie de timp si efort substantiala. Cand asteptarile nu sunt limpezite si impartasite, oamenii se implica emotional, simple neintelegeri degenereaza in conflicte, in ciocniri de orgolii, iar comunicarea devine imposibila.

Dificultatile din sfera relatiilor rezida intotdeauna in ambiguitatea ori antagonismul asteptarilor cu privire la rolurile si obiectivele urmarite. Asteptarile imprecise vor pricinui neintelegeri, dezamagiri si pierderea increderii.

5 a dovedi integritate personala

Integritatea este cea care genereaza increderea, si ea sta la temelia celorlalte depuneri, lipsa ei putand submina orice alt efort de a face conturi de incredere.

Poti face eforturi de intelegere, gesturi marunte de afectiune, iti poti indeplini fagaduielile, clarifica si realiza asteptarile – si totusi esua in investitiile tale de incredere, daca in sinea ta ramai duplicitar.

Integritatea presupune onestitate, dar o si depaseste. A fi onest inseamna a spune adevarul – adica a acorda spusele noastre cu realitatea. Integritatea inseamna a acorda realitatea cu spusele noastre.

Unul dintre cele mai importante moduri de a dovedi integritate este de a fi loial fata de cei ce nu sunt prezenti. Aparand drepturile celor absenti castigam sau pastram increderea celor prezenti.

Aveti curajul opiniei dv! A inspira incredere e mai mult decat a fi iubit. Cu timpul cine se bucura de incredere sfarseste prin a fi si iubit.

6 scuze sincere in cazul unei retrageri de fonduri afective

Una este sa gresesti, alta sa nu-ti recunosti greseala. Greselile se iarta in general, pentru ca sunt greseli de judecata, pornite din minte. Dar greselile pornite din inima se iarta mai greu: intentiile rele, motivele urate, justificarea orgolioasa a greselilor.

In interrelatiile umane nici o stratagema tehnic-administrativa nu poate suplini lipsa de noblete a caracterului.

4 A GANDI CASTIG/ CASTIG

Principiile conducerii interpersonale

CASTIG/ CASTIG este o stare in care inima si ratiunea, intr-un perfect acord, urmaresc ca beneficiul, in cadrul oricarei interrelatii umane, sa fie mutual. CASTIG/ CASTIG inseamna ca intelegerile si solutiile adoptate sunt reciproc avantajoase, reciproc satisfacatoare. In cazul unei solutii CASTIG/ CASTIG, toate partile interesate sunt multumite de deciziile luate si se simt angajate fata de planul de actiune. CASTIG/ CASTIG priveste viata ca pe o arena de cooperare, nu de competitie. CASTIG/ CASTIG se bazeaza pe o paradigma care afirma ca exista destul pentru fiecare, ca succesul unuia nu se realizeaza cu pretul insuccesului sau excluderea altcuiva. CASTIG/ CASTIG este credinta intr-o “a treia alternativa”: nu e nici punctul meu de vedere, nu e nici al dumitale; e un punct de vedere mai bun, superior.

NETRANZACTIONARE se refera la cazul cand, in lipsa unor solutii mutual avantajoase, convenim de comun acord sa nu incheiem afacerea. Nu s-au creat nici asteptari, nici nu s-au stabilit conditiile contractuale. Nu ne angajam dat fiind ca valorile si obiectivele noastre sunt in mod evident divergente.

In cazul realitatii interdependente, orice alternativa inferioara celei CASTIG/ CASTIG (CASTIG/ PIERDERE, PIERDERE/ CASTIG, PIERDERE/PIERDERE, CASTIG) este o solutie “de mana a doua”, secundara, cu anumite ecouri intr-o relatie de durata. Costul acestor ecouri trebuie evaluate cu grija. Daca nu puteti obtine un real CASTIG/ CASTIG, e recomandabil sa optati pentru NETRANZACTIONARE.

Gandirea CASTIG/ CASTIG decurge din deprinderea conducerii interpersonale. Presupune exercitarea fiecaruia dintre atributele strict umane – capacitatea de constientizare, imaginatia, constiinta morala si vointa autonoma – in relatia noastra cu ceilalti. Presupune invatarea reciproca, influenta reciproca, avantaje reciproce.

Principiul CASTIG/ CASTIG este fundamentul insusi al succesului in toate aspectele relatiilor interumane; cuprinde cinci dimensiuni interdependente ale vietii. Pornind de la caracter se indreapta catre relationare, din care decurg acordurile. Se dezvolta intr-o ambianta in care structura si sistemele se intemeiaza pe CASTIG/ CASTIG. Si presupune o procesualitate; nu putem realiza obiective vizate prin CASTIG/ CASTIG cu mijloace de tip CASTIG/ PIERDERE sau PIERDERE/ CASTIG!

Trei trasaturi esentiale caracterizeaza paradigma CASTIG/ CASTIG: integritatea (piatra de temelie a intregului edificiu), maturitatea (echilibrul intre curaj si consideratie; o persoana este cu adevarat matura cand isi poate exprima sentimentele si convingerile in mod curajos, tinand seama in acelasi timp de sentimentele si convngerile altora), mentalitatea abundentei (impartasirea prestigiului, a recunoasterii, a profiturilor sau a hotararilor de luat; recunoaste posibilitatile nelimitate de crestere si dezvoltare ale interrelatiilor traite proactiv, creand noi terte alternative).

Edificam si mentinem relatii in stilul CASTIG/ CASTIG pe temelia caracterului nostru. Fara incredere nu dispunem de fiabilitatea necesara unei invatari si comunicari mutuale, nici a unei autentice creativitati.

In acordul CASTIG/ CASTIG sunt prezente urmatoarele elemente:

– rezultatele dorite fixeaza ce anume trebuie facut si cand;

– liniile directoare specifica parametrii (principii, strategii etc) in cadrul carora se vor obtine rezultatele;

– resursele identifica suportul uman, financiar, tehnic sau organizatoric disponibil pentru obtinerea rezultatelor scontate;

– administrarea responsabilitatilor (contabilizarea) stabileste standardele executarii si data evaluarilor;

– consecintele specifica ce se va intampla in urma evaluarilor, in bine si rau, in mod firesc si logic.

Obtineti nu atat ce doriti, ci ceea ce recompensati!

 

5 CAUTATI MAI INTAI SA INTELEGETI SI NUMAI APOI SA FITI INTELESI

Principiile unei comunicari empatice

Daca doriti sa stabiliti o relatie, sa influentati pe cineva (sotia, vecinul, prietenul, colaboratorul…) trebuie intai sa-l intelegeti si asta presupune o ascultare empatica intemeiata pe un caracter care sa inspire incredere, sa trezeasca dorinta in celalalt de a se deschide.

Ne simtim mereu perfect indreptatiti de a gandi cum gandim, nu cunoastem decat propria noastra biografie. Vrem sa fim intelesi. Conversatiile noastre devin niste monologuri colective si suntem tentati sa raspundem intr-unul din urmatoarele moduri: evaluam (suntem sau nu de acord); examinam (punem intrebari din perspectiva noastra subiectiva); sfatuim (dam sfaturi pornind de la propria noasta experienta) sau interpretam (cautam sa ne reprezentam oamenii, sa ne explicam mobilele lor, comportamentul lor, bazandu-ne pe propriile noastre motivatii si comportamente).

Ascultarea empatica patrunde inauntrul cadrului de referinta al interlocutorului, privind lumea asa cum o vede el, intelegand ce simte. De aceea raspunsul prin reformularea spuselor lui insotita de reflectarea sentimentelor sale este cea mai buna varianta care nu numai ca ii arata ca il intelegeti, dar il ajuta sa-si limpezeasca gandurile si emotiile si conduce la deschiderea de la suflet la suflet necesara unei relatii bazate pe increderea reciproca si uneori isi clarifica singuri problemele si gasesc si solutiile pe parcurs. Alteori are nevoie de puncte de vedere suplimentare, ajutatoare. Cheia este de a urmari cu toata sinceritatea interesul individului.

Nevoile satisfacute nu motiveaza. Numai cele nesatisfacute motiveaza. Dupa supravietuirea fizica, nevoia cea mai imperioasa a fiintei umane este supravietuirea psihologica – a fi inteles, a se putea afirma, afi confirmat, a fi apreciat. Ascultand pe cineva cu empatie, ii oferiti aer psihologic. Dupa ce a fost satisfacuta aceasta nevoie vitala, puteti trece la rezolvarea problemei, la influentarea ei sau mai precis la a doua parte: a te face inteles.

6 ACTIUNEA SINERGICA

Principiile cooperarii creative

Sinergia este esenta conducerii centrate pe principii, esenta educatiei bazate pe principii. Are caracter catalizator si unificator, si descatuseaza neasteptate potentialitati creatoare.

Intregul este mai mult decat suma partilor lui.

Esenta sinergiei consta in valorificarea diferentelor – a le respecta, a compensa slabiciunile, a sprijini capacitatile.

Sinergia se instaleaza cand un grup face in mod spontan si tacit un acord colectiv in care sunt abandonate vechile scenarii in favoarea altora, noi.

“Ceea ce este foarte personal este si foarte general.” Carl Rogers

Soliditatea unei relatii consta in diferenta – in deosebirea punctelor de vedere. Asemanarea nu este identitate, nici uniformitate. Unitatea sau identitatea se naste din complementaritate, nu din similaritate, care este necreatoare si …plictisitoare.

Oamenii nu vad lumea asa cum este, ci asa cum sunt ei.

Daca ne lasam numai in seama propriilor experiente, vom duce mereu lipsa de informatie.

In situatiile de interdependenta, sinergia opereaza cu succes impotriva fortelor negative care se opun cresterii, evolutiei si schimbarii (forte inhibitoare, sentimentale, ilogice, inconstiente, de natura sociala si psihologica; fortele pozitive, dinamizante sunt rationale, logice, constiente, de ordin economic).

Ecologie = sinergia existenta in natura – totul e legat de tot si totul depinde de tot.

7 AUTOREINOIREA ECHILIBRATA – ASCUTE FIERASTRAUL

Aceasta deprindere inseamna a pastra si a spori cel mai important bun pe care il avem – pe noi insine, a reinnoi cele patru dimensiuni ale naturii proprii – fizica, spirituala, mentala si social/ afectiva. Cea mai importanta investitie pe care o putem face in viata – investitia in noi insine, singurul instrument de care dispunem si prin care ne putem aduce contributia singulara.

“Privesc uneori uriasele urmari ale lucrurilor marunte… Sunt ispitit sa cred… Nu exista lucruri marunte.” Bruce Barton

Dimensiunea fizica presupune ingrijirea acordata corpului – o alimentatie adecvata, respectarea orelor de relaxare si odihna, exercitiu fizic regulat care sa dezvolte rezistenta, flexibilitatea si forta. Aceste exercitii dezvolta si dezvoltarea musculaturii proactive, cea a deprinderii 1: actionand constienti de importanta unei bune conditii fizice, stima de sine, increderea in fortele proprii si integritatea dv vor creste simtitor.

Reinnoirea in plan spiritual cere timp, dar ne regenereaza si ne reimprospateaza. Cultivarea continua, care ascute si largeste mintea, capacitatea de a examina programele personale raportandu-le la marile intrebari existentiale, la aspiratiile elevate, la multimea de paradigme existente reprezinta calea reinnoirii mentale.

Scrisul este o alta modalitate de a ascuti ferastraul mental.. A tine un jurnal in care sa notam ganduri, experiente, lectii de viata, ne ajuta sa ne limpezim ideile, sa ne exprimam cu precizie si la obiect. De asemenea alte forme de reimprospatare mentala sunt organizarea si planificarea pentru ca ele presupun exersarea vizualizari si imaginatiei pentru a prefigura  de la inceput sfarsitul si a urmari intregul parcurs pana la atingerea obiectivului propus.

A ascuti fierastraul in primele trei planuri, cel fizic, cel spiritual si cel mental este o practica ce poate fi numita “Reusita Personala a Zilei” si e recomandat sa-i acordati un ceas pe zi.

Dimensiunile sociale si afective ale vietii noastre sunt strans legate intre ele deoarece sentimentele si emotiile sunt determinate in mare masura de relatiile pe care le avem cu ceilalti, fiind conditionate de sentimentul securitatii personale. Acesta e fructul paradigmelor adecvate si al principiilor validate implantate in mintea si afectivitatea noastra, izvorand din armonia dintre lumea interioara si cea exterioara, dintr-un mod de viata integru in care deprinderile cotidiene reflecta valorile noastre cele mai intime.

“A-i ajuta pe ceilalti, iata pretul pe care-l platim pentru privilegiul de a trai pe acest pamant. Si cate feluri de a-i ajuta exista! Fie ca apartinem sau nu bisericii sau unei organizatii de prestari oarecare, sau avem o slujba care ne ofera prilejuri de a ajuta pe ceilalti, nu e zi in care nu putem fi de folos altcuiva, daruindu-i cel putin o afectiune neconditionata.” N. Eldon Tanner

Reinnoirea este principiul si procesul care ne ajuta sa inaintam pe o spirala, aceea a cresterii, a metamorfozei interioare, a evolutiei continue.

Pentru a progresa in mod consecvent si semnificativ de-a lungul acestei spirale, trebuie sa apelam la acea instanta care guverneaza miscarea ascendenta: constiinta morala. Demersul ascensional de-a lungul spiralei ne cere sa invatam, sa ne angajam si sa actionam pe planuri din ce in ce mai inalte.

“Ceea ce facem cu tenacitate devine mai usor de facut – nu prin faptul ca s-a schimbat ceva, ci pentru ca abilitatea noastra s-a marit.” Emerson

Axandu-ne viata pe principii corecte, mentinand un echilibru intre activitate si perfectionare, ne fortificam, devenim mai apti de a ne crea o viata eficienta, pasnica si folositoare pentru noi si pentru cei ce ne vor urma.

Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul comdent.ro, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter.

Spor la aplicat si ne vom intalni cu ocazia urmatorului articol sau pe pagina de facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

E mai bine sa previi decat sa tratezi!
Aboneaza-te la newsletter si descarca e-bookul gratuit: Zambeste pentru succes